Teatre
Cultura 21/09/2011

'Els Miserables' recalen a Barcelona amb més de 32.000 entrades venudes

El musical, que estarà a Barcelona fins l'abril, l'han vist més de 56 milions d'espectadors de 42 països

Efe
2 min

BarcelonaEl popular musical Els Miserables, amb una renovada posada en escena, recalarà per primera vegada a Barcelona el dia 30 de setembre, amb més de 32.000 entrades venudes i 25 anys després de la seva estrena al teatre Barbican de Londres, segons que han explicat avui els artífexs de l'espectacle.

El director del muntatge, James Powell, el director resident a Espanya, Víctor Conde, la directora general d'Stage Entertainment, Julia Gómez Cora, i alguns dels actors protagonistes de l'espectacle han convidat el públic a assistir a una obra que han qualificat d'"atemporal i universal", basada en la novel·la del mateix títol de Víctor Hugo.

Amb producció de Cameron Mackintosh, música de Michel Schönberg i textos d'Alain Boublil, l'espectacle ha estat vist per més de 56 milions d'espectadors en 42 països de tot el món, i es quedarà ara a Barcelona fins al mes d'abril que ve.

El britànic James Powell ha destacat la feina duta a terme en els últims mesos per l'elenc espanyol -ha posat èmfasi en la seva "absoluta dedicació"- en una versió amb "noves sorpreses", com uns decorats inspirats en les pintures originals de Víctor Hugo, i adaptada al públic de l'any 2011.

Malgrat això, ha defensat que la història que es veu a l'escenari és "atemporal", amb moltes trames dins, "molt èpiques", i que posen de manifest que "la humanitat sempre comet els mateixos errors, que possiblement es repetiran en el futur". D'una altra banda, ha considerat que al final es percep "un missatge d'esperança i perdó".

Julia Gómez Cora ha considerat que avui "és més vigent que mai" i com a prova ha narrat el que va passar a Madrid la temporada passada, coincidint amb l'esclat del 15-M: "Nosaltres sentíem que el que vèiem a la televisió és el que passava a l'obra i ens adonàvem que el públic encara ho vivia més intensament", ha conclòs.

Els Miserables és una història èpica i de redempció, protagonitzada per Jean Valjean, un home que fuig de l'implacable llei imposada en la França post-revolucionària amb el policia Javert trepitjant-li els talons, trobant-se amb l'amor i el coratge d'uns pocs i la misèria de molts.

L'actor argentí Gerónimo Rauch, en el paper de Jean Valjean, també conegut pel públic català per la seva interpretació en l'obra Jesucrist Superstar, ha dit trobar-se davant el "major desafiament" de la seva carrera, amb un personatge al qual dóna vida "des de l'ànima".

El barceloní Ignasi Vidal, que es posa a la pell de Javert, ha reconegut que tots els que es dediquen al musical somien tenir algun dia un paper com el seu i ha confessat que quan va ser elegit va estar un mes pessigant-se, gairebé sense creure-s'ho.

Amb vuit musicals a l'esquena, el cantant Daniel Diges -que va representar Espanya en el Festival d'Eurovisió de 2010, i que ara és Enjolras- ha asseverat que amb Els Miserables arriba a "l'èxtasi" i fins i tot arriba a oblidar-se que és Daniel. "És perfecte", ha sostingut.

Altres actors i cantants de l'obra són Enrique R. Del Portal (Thenardier); Guido Agustín Balzaretti (Màrius); Lidia Fairen (Eponine); Virginia Carmona (Fantine); Eva Diago (Madame Thenardier) i Talia del Val (Cosette).

Les entrades de l'espectacle, que fins i tot ha comportat que s'hagués de cavar al fossat del Barcelona Teatre Musical (BTM) perquè hi cabés millor l'orquestra, tenen uns preus que van dels vint als setanta euros.

stats