Mor el bateria Martín Rodríguez, el 'pastisser indomable' de Sangtraït

Va ser membre del grup des del 1985 fins a la dissolució el 2002

No és estrany que el seu últim projecte musical es digués Barbablanca. La barba ingovernable i frondosa de Martín Rodríguez va ser un dels elements visuals més icònics de l'anomenat rock català, el toc pintoresc i veterà de Sangtraït, la primera gran banda del rock dur en llengua catalana, amb qui Rodríguez va tocar la bateria des del 1985 fins a la dissolució del grup el 2002. Aquest divendres, una aturada cardíaca ha acabat amb la vida del músic de 64 anys, una figura molt estimada pels fans de la banda empordanesa.

“Ens acaba d'arribar la pitjor notícia que podíem rebre per començar aquest any. Ha mort en Martín Rodríguez, l'estimat amic i carismàtic bateria de Sangtraït. DEP”, ha piulat la discogràfica de la banda, Picap. Popularment conegut com a Novitx, el jefe o el pastisser indomable –va ser pastisser d’ofici a Figueres–, Rodríguez va participar en la gravació de tots els discos de Sangtraït, des d’ El senyor de les pedres (1988) fins al directe L’últim concert (2002), contribuint a crear cançons tan emblemàtiques com Somnis entre boires i El vol de l’home ocell. Sangtraït van tancar el concert que va omplir el Palau Sant Jordi el 14 de juny del 1991, on també van tocar Sau, Els Pets i Sopa de Cabra.

Vida després de Sangtraït

Després de la separació de Sangtraït, Rodríguez no es va quedar parat. Va reunir-se amb el seu antic grup, Rockson, amb qui va gravar el disc AM/FM el 2003. El 2009 es va retrobar amb el cantant i guitarrista de Sangtraït, Quim Mandado, i juntament amb Joan Cardoner van formar la banda de heavy metal Los Guardians del Pont, que van publicar els discos Rockferatu (2010), Sancta Sanctorum (2013) i Camí d’Hiperbòria (2017). “Els teus companys de Guardians i del rock’n’roll et trobarem molt a faltar i expressem el més sentit condol a la família i amics”, han publicat els seus companys al web del grup. 

El 2017 va fundar un altre grup de rock dur, Barbablanca, entre d'altres amb un ex de Sangtraït, el guitarrista Josep Maria Corominas. Rodríguez, que va néixer el 1955 a Cumbres Mayores, a Huelva, i es va establir a Figueres amb 14 anys, no es va desvincular mai dels seus companys i fins i tot va fer un cameo al disc de Lupe Villar Kcor D Rock. I, per descomptat, no va faltar a la cita amb els seus companys al Canet Rock del 2015, on va tocar El vol de l’home ocell amb La Banda Impossible.