Cinema

Mor l'actor Ben Cross, l'atleta olímpic de la pel·lícula 'Carros de foc'

Tenia 72 anys i havia fet primer carrera al teatre abans de treballar al cinema

L'actor britànic Ben Cross, conegut per la seva interpretació de l'atleta olímpic Harold Abrahams a la pel·lícula Carros de foc (1981), va morir dimarts als 72 anys, segons han informat aquest dimecres els seus representants. L'actor va morir a Viena de manera inesperada després d'una curta malaltia, segons les mateixes fonts.

La seva filla Lauren ha escrit a Facebook que el seu pare "portava un temps malalt" però que l'última setmana havia patit una "ràpida deterioració". Per la seva banda, els seus representants han informat que havia acabat de rodar la pel·lícula The devil's light, de Daniel Stamm, en què compartia repartiment amb Virginia Madsen i Colin Salmon.

Nascut el 16 de desembre del 1947 a Londres, Ben Cross procedia d'una família catòlica i va cursar estudis a la Reial Acadèmia d'Art Dramàtic. Va desenvolupar una carrera com a actor de teatre i posteriorment es va introduir al cinema. El 1977 va acceptar un paper secundari en el film bèl·lic Un pont massa llunyà, de Richard Attenborough, protagonitzat pels actors Sean Connery i Michael Caine.

El mateix any Cross va passar a ser membre de la Royal Shakespeare Company, abans que fos àmpliament reconeguda la seva actuació com a Billy Flynn, l'advocat que va representar l'assassí Roxie Hart, en la versió de la comèdia teatral Chicago el 1978. Va ser gràcies a aquesta interpretació que va aconseguir el paper de l'atleta britànic Abrahams a Carros de foc, la pel·lícula dirigida per Hugh Hudson i amb música de Vangelis que va guanyar quatre Oscars, entre els quals el del millor film. Cross es va posar en la pell de l'atleta jueu en una pel·lícula basada en la història de dos atletes britànics que buscaven una medalla d'or en els Jocs Olímpics del 1924. Cross es va entrenar durant mesos per poder interpretar aquest paper.

Després de Carros de foc va fer molta feina a la televisió, sobretot per a minisèries, però sense abandonar el cinema. El seu currículum inclou papers protagonistes com el de la pel·lícula Atracció letal (Giovanni Soldati, 1985), tot i que es va especialitzar en secundaris com els de Jugant amb la mort (Gail Harvey, 1993), El primer cavaller (Jerry Zucker, 1995) i The order (2001), un film d'acció al servei de Jean-Claude Van Damme. També va interpretar el paper de Sarek, el pare de Spock, en la nova Star Trek (2009), dirigida i produïda per J.J. Abrams.