MÚSICA
Cultura 09/10/2011

Mor el director d'orquestra de ball Janio Marti

Joan Antoni Martí ha mort aquest diumenge als 71 anys. Al llarg de la seva carrera va amenitzar les festes majors de tot el país amb la Janio Marti Orquestra i és un referent de la música de ball

Laura Serra
2 min
L'orquestra de Janio Marti

BarcelonaEl músic i director d'orquestra Joan Antoni Martí Soler, conegut professionalment com a Janio Marti, ha mort avui a Sitges als 71 anys, segons informa el diari electrònic Vilanova Digital. Martí Soler va ser al llarg de la seva extensa carrera, que abasta més de quaranta anys, l'ànima de moltes festes populars del país, especialment de la mà del que porta el seu nom, la Janio Marti Orquestra. Els seus components han format després el grup Musicàlia, un dels de més requesta popular a l'Estat espanyol.

Va néixer a Vilafranca del Penedès. La seva carrera va arrencar el 1957. Pianista de formació, adorava en primer lloc Bach "i després tota la resta", va dir en un programa de ràdio. Als 17 anys va formar el seu primer conjunt, Harlem, antecedent del que seria la seva orquestra, amb la qual es decantaria del tot per la música de ball, de la qual és un dels principals exponents de la segona meitat de segle.

Als anys 50, el ball era el principal espai de relació social i la música italiana era la preferida, amb temes com Picolissima serenata. Després vindrien els Beatles, i es va amotllar als gustos. "L'orquestra sempre ha de tocar el que el públic vol ballar", deia en una entrevista a Nydia. Cançons com Petronio de Marino Marini, el Bim bom bay, Sabor a mí, Dream a little dream of me i especialment Paraules d'amor eren alguns dels seus temes preferits.

L'any 2005, quan va anunciar la retirada dels escenaris, l'Ajuntament de Sitges va retre un homenatge a l'artista i va col·locar una placa amb el seu nom a la Plaça dels Artistes. Janio Marti també va rebre l’Ensenya d’Or del Retiro coincidint amb la seva retirada per la seva estreta relació amb aquesta societat, amb la qual va col·laborar en nombroses ocasions amb festes benèfiques i balls solidaris.

stats