Mor l'escriptor i poeta argentí Leopoldo Brizuela

Autor d''Una misma noche', premi Alfaguara, i 'Una fábula', premi Clarín, tenia 55 anys

Lepoldo Brizuela, que ha mort als 55 anys després d’una llarga malaltia, tocava el piano una nit d’hivern del 1976 quan van entrar a casa seva els sicaris de la dictadura militar argentina. Van picar el timbre i es van passejar per la casa amb metralletes. Brizuela tan sols tenia dotze anys, però no va deixar de tocar el piano. Els homes se'n van anar i van entrar a una altra casa, d’on es van emportar una veïna. Més de trenta anys després l’escriptor argentí s’inspiraria en aquesta història per escriure ‘Una misma noche’, novel·la amb què va guanyar el premi Alfaguara 2012.

Brizuela era descendent d’immigrants catalans i va néixer a La Plata, prop de Buenos Aires. Va començar exercint el periodisme però l’amor per la literatura –era un gran lector– el va portar a escriure novel·la i poesia, i a fer traduccions. La seva primera novel·la va ser ‘Tejiendo agua’ el 1985 i, quinze anys després, va publicar ‘Inglaterra. Una fábula’, amb què va guanyar el premi Clarín. La novel·la descriu uns fets inspirats en la Primera Guerra Mundial i el genocidi dels indígenes. A 'Lisboa. Un melodrama' relata una història sobre la Segona Guerra Mundial i l'exili. Els últims mesos els va dedicar a escriure una altra obra, ambientada en la Rioja i inspirada en la infància del seu pare. La història i els records de la infància eren una constant en la seva obra. "Com a escriptors, de vegades, funcionem com antenes, rebem amb molta força alguna cosa que s'ha d'explicar", va escriure en una ocasió.

"Gràcies per la teva generositat"

Brizuela era un escriptor molt estimat a l’Argentina. "Leo, estimat. No tinc prou vida, es veu que no, per agrair-te tot el que m’has ensenyat. Gràcies per mostrar-me la Sara, l’Elvira, la María Elena. Gràcies per la teva generositat, per les teves rabietes, pels teus consells. T’enyorarem tant! La literatura i nosaltres", ha escrit l'escriptor Enzo Maqueira a les xarxes socials.

Brizuela treballava, des del 2016, a la Biblioteca Nacional argentina i es dedicava a rastrejar i rescatar arxius d'escriptors argentins. Des de feia una temporada treballava des de casa seva per culpa de la malaltia, però mai va deixar d'estar actiu. La seva última novel·la és 'Ensenada. Una memoria'.

Més continguts de