Llengua

Mor el filòleg Lluís López del Castillo als 79 anys

Professor a la UAB, va ser l'autor de 'Llengua standard i nivells de llenguatge'

El filòleg Lluís López del Castillo ha mort aquest dimecres als 79 anys. Així ho ha comunicat la seva família, que recorda que "en els anys més foscos del franquisme" López del Castillo va ser "una de les primeres veus que van publicar material per fer possible l’ensenyament del català". El seu llegat inclou obres fonamentals com ara 'Llengua standard i nivells de llenguatge' (1976), un estudi en què es feia ressò dels avenços de la sociolingüística.

També va ser l'autor del 'Diccionari 62 de la llengua catalana' (2000), un autèntic diccionari d'ús per a tot el domini lingüístic i un dels més complets. "Pretén oferir un repertori cenyit a les necessitats de la llengua usual, entesa en un sentit ampli: la que respon a l'ús parlat, a l'ús escrit i a les necessitats de consulta d'un lector o lectora de cultura mitjana", escrivia el mateix López del Castillo en el pròleg d'un diccionari que "en comptes de privilegiar les rareses de l'idioma i els termes obsolets, que no tenen cap incidència en la comunicació general i quotidiana, reuneix totes les paraules més usuals i necessàries avui".

Fill d'una família d'origen murcià establerta a Catalunya, Lluís López del Castillo va néixer a l'Hospitalet de Llobregat el 17 d'agost del 1938. Va estudiar filologia catalana i va ser professor a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Va ser membre de l’Assessoria de Didàctica del Català i va publicar, entre d'altres, 'Quina llengua, quina escola?' (1988), 'El català, llengua romànica' (1991) i diferents estudis de gramàtica. Una de les principals aportacions de López del Castillo va ser trencar la rigidesa normativa del binomi correcte-incorrecte i defensar l'adequació de la llengua al registre.

També va desenvolupar una faceta de sindicalista i defensor dels drets dels ensenyants. Va participar en la fundació de les primeres comissions obreres de la Federació d’Ensenyament, i va ser un ferm defensor i promotor de la immersió lingüística.