Publicitat
Publicitat

OBITUARI

Mor la poeta polonesa i Nobel Wislawa Szymborska

La poeta polonesa Wislawa Szymborska va morir ahir a Cracòvia als 88 anys, víctima d'un càncer. Va morir sense fer soroll, mentre dormia, seguint amb la seva treballada fama de tímida i discreta. Deixa un llegat d'una vintena de poemaris en què hi aboca reflexions filosòfiques sobre les principals qüestions morals de la nostra època: la memòria, la bellesa, la condició humana, l'odi, el terror, veritables tractats metafísics amb una empremta d'ironia, humor i lirisme.

Wislawa Szymborska (Bnin, 1923 - Cracòvia, 2011) va debutar el 1945 amb Busco les paraules , però a partir del 1957 amb Crida el ieti es va allunyar del realisme socialista i va guanyar volada. El 1954 ja va rebre el premi de Literatura de Cracòvia i el 1963 el premi del ministeri de Cultura, però el seu nom no va sonar a l'estranger fins al 1996, quan va rebre el Nobel de literatura "per la precisió irònica amb què ha il·luminat fragments de la realitat humana en el seu context històric i ideològic". Només hi ha una obra traduïda al català per Columna, l'antologia Vista amb un gra de sorra , publicada el 1997. En castellà, els últims títols són Instante (2011) i Aquí (2009).

Del 1953 al 1981 va exercir de crítica a la revista Vida literària , amb la columna Lectura no obligatòria , que es van recopilar en un volum en castellà el 2009. Als anys 50 ja tenia contactes amb revistes poloneses a l'estranger i el 1975 es va sumar a les crítiques dels intel·lectuals en contra de "l'aliança eterna amb la URSS" que volia el Partit Comunista. El 2007 també es va pronunciar en contra de les polítiques de dretes dels germans Kaczynskii. La tímida Szymborska es va mantenir allunyada dels cercles oficials de la cultura polonesa fins al final.

Atipa't de cultura

Més continguts de

Atipa't de cultura
PUBLICITAT
PUBLICITAT