Cultura 03/05/2012

'El crit' de Munch pren el rècord a Picasso després de vendre's per 91 milions d'euros en una subhasta

Es tracta de l'única versió d'aquesta obra mestra de l'expressionisme que encara està en mans privades

Efe
2 min

Nova York'El crit', d'Edvard Munch, una de les icones més recognoscibles de la història de l'art, s'ha convertit aquest dijous en l'obra més cara venuda mai en una subhasta. Ha assolit un preu de gairebé 120 milions de dòlars (91 milions d'euros) durant una licitació a la seu de Sotheby's a Nova York en la qual es van recaptar 330 milions de dòlars (251 milions d'euros).

"És una de les poques imatges que transcendeixen la història de l'art i que tenen un abast global, potser només per darrere de 'La Mona Lisa'", ha afirmat el director de la venda, Simon Shaw, que ha afegit que la popular obra del pintor noruec (1863-1944) "defineix la modernitat i és instantàniament reconeixible".

Una batalla de xifres de vertigen entre dues persones anònimes a través del telèfon va acaparar la subhasta. Dotze minuts més tard, l'obra va ser adjudicada a un preu de martell de 117 milions de dòlars, una xifra que amb les corresponents comissions va quedar finalment en 119.900.000 dòlars (91 milions d'euros), i va superar, així, el rècord de 106,5 milions de dòlars (81 milions d'euros) que ostentava, des del 2010, el Picasso 'Nu, fulles verdes i bust'.

L'obra més robada

Es tracta de l'única versió de les quatre existents que encara estava en mans privades, segons Shaw, que va remarcar que dues versions van ser robades en els últims vint anys, i encara que finalment es van recuperar i s'exhibeixen ara en museus noruecs, converteixen a l'obra en "la més robada de la història de l'art".

L'expert de Sotheby's va destacar que, per això, i "per la poca freqüència amb què veritables icones surten al mercat", és comprensible que s'hagi aconseguit aquest preu històric, durant una subhasta en què va arribar a recaptar exactament 330 milions de dòlars (més de 250 milions d'euros).

Shaw va afegir que era un moment "particularment propici" perquè aquesta obra mestra de l'expressionisme, pintada el 1895, sortís al mercat, ja que l'any que ve es compleix el 150 aniversari del naixement del pintor noruec.

stats