Publicitat
Publicitat

ART

La directora del Museu Puixkin de Moscou celebra 90 anys i més de mig segle al càrrec

Irina Antónova és directora des del 1961, va resistir la caiguda del règim soviètic i no es retirarà fins que mori. El 2012, el museu fa 100 anys amb una exposició d'obres mestres de tot el món

La directora del Museu Puixkin de Belles Arts de Moscou, Irina Antónova, ha complert avui 90 anys i més de mig segle al càrrec. L'han felicitat els principals dirigents de rússia. "Ha fet una gran contribució a l'expansió de la cooperació cultural internacional", diu el telegrama del president rus, Dimitri Medvédev. E l primer ministre rus, Vladímir Putin, destaca que "és, per dret propi, un digne exemple de lleialtat a la vocació" artística.

Antónova, que va néixer el 1922 a la capital russa, va començar el 1945 la seva llarguíssima col·laboració amb el museu al qual dóna nom el patriarca de les lletres russes, Aleksandr Puixkin, on es va especialitzar en el Renaixement italià. No va ser fins 1961 que Antónova va ser nomenada directora, càrrec que ha exercit de manera ininterrompuda des de llavors, cosa que l'ha convertit en una autèntica institució cultural a Rússia. La directora del Pushkin va mantenir el càrrec després de la caiguda de la Unió Soviètica el 1991 i no té intenció de retirar-se, mentre la salut li ho permeti. Antónova encara aspira a veure completada la renovació del museu, un ambiciós pla arquitectònic que encara està sent consensuat amb l'Ajuntament de Moscou.

Aquest any es compleixen també 100 anys des de la fundació del Museu, que commemorarà la seva onomàstica amb una gran exposició d'obres mestres cedides per a l'ocasió pels principals museus del món. E l Prado cedirà entre el 27 d'abril i el 29 de juliol obres de Velázquez, El Greco i El Bosco.

El museu Puixkin encara alberga en els seus fons alguna de les pintures i obres d'art que van ser confiscades pels soldats soviètics en conquistar Berlín el 1945 i que en la seva gran majoria van ser retornades als alemanys. Antónova s'oposa a la devolució d'aquestes peces, entre les quals figuren els tresors de l'últim rei de Troia descoberts el 1873 per l'arqueòleg Heinrich Schliemann.

Els llibres que ens fan grans

Etiquetes

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT