Cultura 14/03/2016

Bars, restaurants i cafeteries de Barcelona podran fer música en viu amplificada

L'Ajuntament impulsa un canvi de normativa que serà efectiva a finals de març i obre una línia de subvencions de 400.000 euros perquè els locals facin millores d'aïllament i seguretat

Xavier Cervantes
2 min
Un concert a Robadors 23, un dels locals que esperen el canvi de normativa de la música en directe.

BarcelonaEl pla integral de la música en viu en què treballa l'Ajuntament de Barcelona des del setembre del 2015 comença a donar resultats. La primera mesura desenvolupada a l'Institut de Cultura (Icub) és "la revisió dels procediments i criteris que deriven de l'aplicació de la normativa vigent per tal de reconèixer la possibilitat, emparada legalment, de realitzar música en viu amplificada en espais amb llicència de bar, restaurant i cafeteria, sempre que garanteixin els aspectes de seguretat i aïllament acústic", segon ha explicat aquest dilluns Jaume Asens, tinent d'alcalde l'Àrea de Drets de la Ciutadania, Participació i Transparència.

És a dir, locals com l'Heliogàbal o Robadors 23, que tenen llicències de bar o cafeteria, podran fer-hi concerts amplificats de manera legal. "Calia canviar la normativa per treure de la clandestinitat aquest tipus de local", diu Asens. El propòsit és que aquest canvi de normativa sigui efectiu "de manera imminent", tan aviat com l'Icub tramiti la circular que ha enviat als tècnics de llicències de l'Ajuntament i a la Guàrdia Urbana. L'Icub espera que això sigui abans de finals de març.

Requisits per poder fer-hi concerts

El permís per realitzar música en viu amplificada es concedirà sempre que els locals compleixin els requisit de seguretat i d'aïllament acústic. Si hi ha un habitatge adjacent al local, el nivell màxim de decibels permesos serà de 30db al dormitori de l'habitatge entre les 7 i les 23 h, i de 25 db de les 23 a les 7 h. De tota manera, cada local haurà de respectar els horaris d'obertura fixats per la normativa municipal. En el cas que no hi hagi cap habitatge adjacent, els nivells seran de 45 i 40 db. Seria el cas locals en edificis d'oficines, per exemple. Aquest canvis no afecten els espais que ja tenen llicència de sala de concerts.

"Partim de la prioritat de donar ajut a la cultura de base. Ara toca cuidar els creadors de base", diu la comissionada de Cultura, Berta Sureda. Per acompanyar aquesta nova etapa, l'Ajuntament obrirà una línia de subvencions de 400.000 euros per ajudar "els locals que vulguin fer música en viu de manera estable" a adequar els espais a les normatives de seguretat i aïllament acústic. En cap cas l'ajuda serà superior al 50% del cost de les intervencions.

De moment queden fora de la possibilitat de fer música en viu amplificada els locals que no tinguin llicència de bar, cafeteria i restaurant, tot i que l'Ajuntament treballarà per incloure en la categoria Espai de Música Viva galeries d'art, llibreries o locals d'associacions culturals.

stats