ARTS ESCÈNIQUES

Neix el Circ Charlie Rivel: català, itinerant i internacional

Genís Matabosch instal·la la carpa a Figueres com a prova pilot per fer el salt

Una carpa de circ de color blau cel i crema s’instal·larà a la plaça Catalunya de Figueres durant la festa major (del 23 d’abril al 4 de maig). Darrere de la vela hi ha Genís Matabosch, figuerenc i director des del 2012 del Festival Internacional de Circ que acull la capital de l’Alt Empordà. Aquest és el seu nou somni: muntar un circ d’atraccions que tingui l’ànima catalana i el talent internacional i pugui itinerar per les principals ciutats del país. “El Barça del circ”, resumeix. Per això l’ha batejat com el pallasso català més universal, Circ Charlie Rivel, un nom que ha patentat amb el beneplàcit de la família. De fet, Paulina Schumann, filla nonagenària de l’artista, serà a la inauguració del circ el dia de Sant Jordi, diada que coincideix amb el naixement de Charlie Rivel, que faria 119 anys.

“No hi ha cap circ tradicional de qualitat. La gent surt cremadíssima del circ perquè l’associa amb una cosa cutre. Nosaltres trencarem aquesta crisi d’identitat amb un circ de qualitat i popular”, explica Matabosch. Els preus aniran de 7 a 35 euros, a Figueres. “Un circ de 826 localitats no s’omple amb culturetes lletraferits”, afegeix. A aquest historiador de l’art especialista en circ sempre li havia estranyat que no s’utilitzessin les imatges que s’associen a la tradició i el folklore catalans per bastir un espectacle de circ. És el que es proposa: crear un espectacle amb pallassos, acròbates, trapezistes, mags i equilibristes de primera divisió mundial i amb elements estètics, musicals i coreogràfics nostrats.

Per a l’estrena -la prova de foc per convèncer altres municipis perquè acullin la seva carpa- té fitxats 16 artistes que oferiran 15 números. El malabarista txec Zdenek Supka portarà un vestit inspirat en el trencadís gaudinià i passarà les bitlles a ritme de rumba de Los Manolos i Peret. L’acròbata xinès Wang Yang s’enfilarà dalt de la cúpula de 15 metres mentre sona El cant dels ocells. Els trapezistes nord-americans Duo Rose actuaran amb la música de Rosó, pel teu amor, dels Obeses. També hi ha artistes catalans, com Charlie Mag, i el mateix Matabosch serà el mestre de cerimònies.

Un projecte “a risc personal”

El projecte té el seu risc. Els precedents de l’última dècada ho demostren: el Circ Cric va convertir-se en sedentari després d’una agra disputa amb les administracions -Tortell Poltrona es queixava dels problemes de reglamentació, que varien en cada municipi-, i el Circ Grottesco, del difunt Joan Montanyès, Monti, i el Circ Ozó tampoc van reeixir. Matabosch està convençut que el projecte que ha estat cuinant amb el seu soci, Joan Mompart, els últims tres anys sabrà trobar el seu públic.

La inversió que han fet fins ara només en infraestructura és de 500.000 euros. El cost total del projecte puja als 800.000 euros. “A risc personal”, insisteix. No ha rebut cap ajuda ni de l’Ajuntament de Figueres -que ja aporta diners al seu festival de circ- ni de la Generalitat ni de cap altra institució. Tot i que ha rebut paraules d’ànims, l’ha decebut que no hagin tingut cap més gest que convidar-lo a demanar un ajut reintegrable. “No acceptaré un reintegrable quan els altres circs els van pagar sencers”, afirma. Per ara està casat amb el banc, tot i que espera recuperar la inversió a mesura que el circ surti de gira. Calcula que serà la primavera del 2016 i que durant cinc mesos passarà per ciutats a partir de 40.000 habitants. El muntatge de la carpa a Figueres servirà per provar els dies que necessiten per muntar-la i calcular el calendari futur. També es pot llogar com a envelat multiús.

Matabosch té una llarga experiència en tour management : ha dirigit gires de grans circs internacionals, a més de festivals. “M’he arruïnat dues vegades”, confessa, sense voler especificar quins projectes no li han funcionat. Però no s’arronsa. “Un productor s’ha d’arruïnar unes quantes vegades”, assegura.

Més continguts de