Olga Subirós serà la comissària de la proposta catalana a la Biennal de Venècia

Hi portarà una proposta sobre les noves formes d'arquitectura davant la crisi climàtica

Catalunya participarà en la 17a edició de la Biennal de Venècia d'Arquitectura amb un projecte comissariat per l'arquitecta Olga Subirós i titulat 'AIRE/ARIA/AIR'. La proposta de Subirós, produïda per l'Institut Ramon Llull i dins el programa 'Eventi collaterali', reivindica el paper dels arquitectes en les noves formes de pensar i de cartografiar les ciutats davant la crisi climàtica. D'aquesta manera, Subirós respon a la pregunta 'Com viurem junts?' que va llançar el comissari de la Biennal de Venècia, Hashim Sarkis, per interpel·lar els participants de l'esdeveniment.

'AIRE/ARIA/AIR' reivindica l'aire com a bé comú a preservar i defensa que "viure junts, en sentit radical, equival a sobreviure junts". L'element central del projecte és una instal·lació formada per un passadís estret que evocarà la morfologia urbana i que contindrà evidències de la contaminació de l'aire que respirem a les ciutats. A l'exterior d'aquesta estructura es projectaran vídeos de l'estudi 300.000 km/s de Mar Santamaria i Pablo Martínez, que va ser guardonat amb el premi S+T+ARTS Prize d'Ars Electronica de la Comissió Europea. La proposta de Subirós insta, doncs, a fer arquitectura a partir de les dades immaterials i reivindica l'empoderament de la ciutadania i la necessitat de tornar la titularitat de les dades massives a l'espai comú.

A banda d'aquest projecte, el pavelló català també acollirà peces de CALIOPE-Urban v. 1.0, un treball de modelització de la contaminació de l'aire fet pel Barcelona Supercomputing Center i Smart Citizen i un projecte enfocat en la innovació tecnològica i les estratègies per captar dades obertes sobre condicions atmosfèriques a partir de la participació ciutadana. A més, el grup OpenSystems de la Universitat de Barcelona portarà la proposta 'xAire', que mesura la concentració de diòxid de nitrogen, i els mapes 'Lobelia Air', que mostren l'evolució d'aquest gas en llocs seleccionats.