Cultura 15/10/2014

Grècia estudia portar el Museu Britànic a judici per recuperar els marbres del Partenó

Amal Clooney, la dona de l'actor nord-americà George Clooney, es troba entre l'equip d'advocats que podria portar el cas als tribunals si el Museu Britànic no vol arribar a un acord

Efe
2 min

AtenesEls marbres del Partenó que es troben al Museu Britànic podrien tornar a Grècia. El govern hel·lè ha reunit un grup de prestigiosos advocats internacionals per recuperar els marbres del Partenó per la via judicial, si no poden aconseguir-los amb un acord amistós amb el Museu Britànic.

El govern d'Atenes no vol plantejar-se la via legal, assegura, tot i que el grup d'advocats ha deixat entreveure que la seva recomanació és recórrer als tribunals. Kostas Tasulas, ministre de Cultura, ha afirmat: "No hem decidit acudir als tribunals, sinó que hem demanat la mediació de la Unesco, assessoria legal i d'advocats del Regne Unit. En aquests moments, no s'ha rebut resposta del Regne Unit, encara som al punt zero".

Entre el grup d'advocats hi figura Amal Clooney, la dona del famós actor nord-americà George Clooney, que ha acaparat l'atenció a la roda de premsa que Tasulas ha ofert aquest dimecres. Clooney ha declarat que "és un problema que pot resoldre's en benefici de les dues parts". "Grècia pot oferir altres escultures a canvi". Juntament amb la resta de l'equip, els advocats Norman Palmer i Geoffrey Robertson, no ha volgut exposar més detalls de l'estratègia legal que és possible que segueixin. Clooney també ha afirmat que "els marbres figuren en el 'top ten' d'obres artístiques; el Museu Britànic ha de reconèixer-ho i tornar-los".

Una llarga disputa

Les peces en disputa van ser extretes de Grècia a principis del segle XIX quan Thomas Bruce, ambaixador britànic de l'Imperi Otomà i més conegut com a Lord Elgin, va aconseguir un permís del Sultà per emportar-se part dels frisos interior del Partenó. Es va apropiar d'altres peces sense permís, com les cariàtides de l'Erectèon i peces dels Propileus i del Temple d'Atenea Niké, situats a l'Acròpolis. El 1816, arruïnat, Lord Elgin va vendre aquestes obres al Museu Britànic. Des de 1982 Grècia ha reclamat les peces, i des de 1998 hi ha hagut diverses manifestacions de ciutadans britànics a favor de tornar les peces a Grècia, amb enquestes com la que va fer el diari 'The Guardian', que arribaven gairebé al 95% del suport.

stats