Patacada al sector teatral: perd un 10% de recaptació i un 7% d'espectadors

El curs 2017-18 tanca amb números vermells, que atribueixen a la inestabilitat política de la tardor

No per previsible la patacada del sector teatral és menys sonora: el sector teatral ha perdut en l'últim any 187.000 espectadors i 6 milions d'euros. Segons les xifres que recull Adetca, la patronal del sector, la temporada 2017-2018 es van atreure al teatre 2,3 milions d'espectadors (un 7,3% menys que el curs anterior) i es va assolir una recaptació de 57 milions d'euros (un 9,5% menys). Això torna a situar el teatre al pou de la crisi, a la temporada 2012-2013, i es talla la tendència ascendent dels últims anys.

L'índex d'ocupació ha caigut per sota del 60%, fins al 56,46% (gairebé quatre punts per sota de l'any passat), que atribueixen a la caiguda de l'oferta d'aforament i, per tant, de funcions (109 menys) i espectacles (27 menys).

El preu de les entrades s'ha mantingut gairebé invariable des del 2011-2012, al voltant dels 20 euros als teatres grans i dels 11 als petits, on ha baixat 34 cèntims.

La inestabilitat política, la causa

"Tanquem la temporada amb un retrocés. No són bones dades, sobretot perquè ara fa un any us vam transmetre optimisme perquè des del 2012 recuperàvem el 5% de creixement de públic. No comptàvem amb la situació d'inestabilitat que hem viscut a Catalunya, concentrada en els mesos d'octubre i novembre, on les baixades van ser de fins al 15%. Al març ja dèiem que la baixada seria del 9%. Finalment és del 7,38%", ha explicat Bet Orfila, presidenta d'Adetca. Els millors mesos, com és habitual, han sigut desembre i gener.

De cara a la temporada que ve són "realistes" i "optimistes", perquè la temporada es presenta "potent", variada i "brillant". "Som cauts i realistes i hem après que bones programacions i propostes atractives es poden veure afectades per factors externs. Però tenim motius per ser optimistes", insisteix Orfila, que descarta que el teatre torni a estar en el context de la crisi. "El 2016-17 vam remuntar. Ara no estem en crisi. El que ha passat aquest any respon a altres factors. No sé si recuperarem tot el públic, però en recuperarem, i així ho hem vist en els mesos on hem funcionat amb normalitat".

Per recuperar el públic, però, Adetca ha demanat el compromís i la col·laboració de les administracions i també complicitats dins del sector. Per això ha assenyalat que confien que el Pla Integral del Teatre que ha d'aprovar la conselleria de Cultura doni resposta "a les necessitats del sector" i també estan "esperançats amb les promeses d'increment de pressupost" que servirien per "millorar les dificultats per produir, produir grans formats, consolidar les empreses, tenir recursos per a treballar públics, etcètera".

"No hem perdut la confiança del públic, però ha tingut altres prioritats", diu Àlex Casanovas, que cita canvis de rutines com l'èxit dels dimecres i la tarda dels dissabtes. "A Barcelona, si vols anar a veure tot el que es fa hauries d'anar al teatre tres cops al dia, mentre que hi ha llocs on no n'hi ha", afegeix Casanovas, president de l'Associació d'Actors i Directors (Aadpc), que ha reivindicat que s'implementi el Pla Integral del Teatre perquè contribueixi a ampliar el circuit i millorar les seves condicions laborals, perquè "cada vegada hi ha més gent que es vol dedicar al teatre".

Una gala per obrir boca

La 17a gala 'Catalunya aixeca el teló' se celebrarà aquest dimarts al vespre al Teatre Coliseum i per TV3 en diferit, a les 21.55 h. La presentarà Guillem Albà i tindrà un marcat caire humorístic. Per primera vegada hi haurà els premis Catalunya de teatre, que reconeixeran sales i persones destacades de l'àmbit teatral. El premi està dissenyat per la figurinista Montse Amenós.

ELS ESPECTACLES MÉS VISTOS

Sales de més de 200 localitats:

'Cabaret' - Teatre Victòria

'Dirty dancing' - Teatre Tívoli

'The Hole' - Teatre Coliseum

'Improshow' - Teatreneu

'Y no quedarà ninguno' - Teatre Apolo

Sales de menys de 200 localitats:

'La visita inesperada' - Teatre del Raval

'Una gossa en un descampat' - Sala Beckett

'Mala broma' - Sala Muntaner

'Autónomos, el musical' - Almeria Teatre

'Los bancos regalan sanwicheras y chorizos' - Tantarantana - Baixos 22