Cultura 22/09/2014

Personalitats i agents culturals demanen que es retiri la llei Lassalle

Afirmen que la reforma de la llei de la propietat intel·lectual és un pas enrere i que s'ha de debatre de zero

Agències
2 min

MadridEn un acte celebrat a Madrid, al qual han assistit els presidents de les principals societats de gestió de drets d'autor a Espanya i personalitats de diferents àmbits del sector cultural, s'ha demanat al govern espanyol la retirada del projecte de la llei de la propietat intel·lectual perquè la considerar "innecessària i regressiva".

La LPI, que ells anomenen llei Lassalle, en referència al secretari d'Estat de Cultura, allunya Espanya de les normes europees i no és eficaç en la lluita contra la pirateria.

Al Teatre Fernando de Rojas del Cercle de Belles Arts hi participaven els presidents de set societats de gestió (AISGE, CEDRO, DAMA, EGEDA, VEGAP I SGAE), que agrupen 157.000 professionals, i cares conegudes com Fernando Trueba, Vicky Peña, Víctor Manuel, Ana Belén, Lola Herrera, Emilio Gutiérrez Caba, Pepe Viyuela o Pasión Vega.

El president de la Societat General d'Autors (SGAE), José Luis Acosta, ha demanat avui en nom de la indústria cultural la "implicació directa" de la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, en la redacció final de la llei, que tramita ara el Senat, per "obrir un procés real de debat" amb els estudis tècnics necessaris.

Les entitats de gestió assenyalen que el sistema de compensació per còpia privada, que va passar de ser suportat pels fabricants de dispositius digitals a estar a càrrec dels pressupostos generals de l'Estat, ha causat un perjudici d'uns 100 milions d'euros a l'any a les entitats de gestió.

El Suprem ja ha presentat davant el Tribunal de Justícia de la UE una qüestió prejudicial que posa de manifest els seus dubtes sobre la legalitat del sistema de compensació per còpia privada.

Les xifres de la compensació

Segons les xifres ofertes avui, la compensació equitativa a la UE per còpia privada s'eleva a 600 milions d'euros, i a Espanya està xifrada en 5 milions, (0,07 euros per càpita), cosa que el situa com el tercer país per la cua en aquest terreny, per davant de Polònia i Grècia, davant d'Alemanya que lidera la llista amb 2,97 euros.

Segons el parer dels creadors, mesures com l'increment de l'IVA i les reduccions en inversions culturals, juntament amb la LPI en el seu actuals termes, provocaran que se segueixi destruint ocupació, una pèrdua que Acosta ha xifrat en 25.000 llocs de treball el 2013.

stats