12 obres opten al Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l'Any

Martí Domínguez, Irene Solà, Jaume C. Pons Alorda i Toni Sala competeixen pel guardó literari

Dotze novel·les publicades entre el novembre del 2018 i l'octubre del 2019 han estat seleccionades com a candidates a guanyar el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any:

Banderes dels altres, de  J. N. Santaeulàlia (Edicions Proa); Canto jo i la muntanya balla, d'Irene Solà (Llibres Anagrama); Ciutat de Mal, de Jaume C. Pons Alorda (Angle Editorial); L’esperit del temps, Martí Domínguez (Edicions Proa); La memòria de l’aigua, de Montse Barderi (Columna Edicions); La veritable història d’una mentida, de Ramon Erra (Univers); Les millors vacances de la meva vida, de Neus Canyelles (Editorial Empúries); Lítica, de Lucia Pietrelli (Males Herbes); Míster Folch, d'Adrià Pujol Cruells (Editorial Empúries); Persecució, de Toni Sala (L’Altra Editorial); Sis nits d’agost, de Jordi Lara (Edicions de 1984), i  Zona zero, de Núria Busquet (LaBreu Edicions).

Es tracta de la tercera edició del guardó més ben dotat econòmicament a una obra publicada: 20.000 euros directes per al guardonat i 5.000 euros més destinats a promoció. Les obres han estat seleccionades per un comitè d’experts format per l’editor Bernat Puigtobella; el cap del servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, Josep Vives, i les llibreteres Mireia Perelló i Olga Federico. A partir d’aquesta llista, un jurat independent i de prestigi format per Rosa Cabré Monné, Maria Dasca Batalla, Carme Gregori Soldevila, Oriol Izquierdo Llopis i Xavier Pla Barbero donaran a conèixer els tres finalistes el pròxim 17 de desembre. El premi es lliurarà a finals de gener. El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, condemnat a 9 anys de presó, ha insistit que l’entitat segueix fidel als seus objectius fundacionals i seguirà “treballant incansablement per la llengua i la cultura i per fer que les lletres catalanes tinguin un sistema literari comparable en exigència i ambició al de qualsevol altre lloc del món".