Publicitat
Publicitat

Música

Els Projecte Mut celebren deu anys envoltats d'amics

Maria del Mar Bonet, Miquel Gil, Els Amics de les Arts i La Pegatina, entre d'altres, col·laboren en el nou treball del grup eivissenc

'10 anys i bons', així han titulat els  Projecte Mut el disc amb què celebren una dècada de vida. I ho fan acompanyats, perquè l'àlbum aplega cançons del repertori de la banda eivissenca tornades a gravar i cantades amb col·laboradors tan diversos com Maria del Mar Bonet, Miquel Gil, Els Amics de les Arts, Sanjosex, Gerard Quintana, Cris Juanico i Quimi Portet, entre d'altres. Alguns d'aquests, i algun més com Xarim Aresté i Lidia Guevara, els acompanyaran aquest dijous en el concert que faran a la sala Luz de Gas de Barcelona a partir de les 21 h.

"El millor d'aquests anys és haver sobreviscut", fa broma el cantant David Serra, que considera el disc com una manera de "donar les gràcies als amics" que han fet pel camí. "Ens sentim acceptats dins d'aquest col·lectiu artístic de la música en català", afegeix Serra, abans de precisar que '10 anys i bons' no és el final d'una etapa, sinó un pas més: "Hem de seguir treballant, fent discos i conquerint territori, per dir-ho d'alguna manera". Tanmateix, alguna cosa nova sí que representa aquest treball, perquè amb ell estrenen companyia discogràfica, Música Global, i 'management', Produccions Submarines.

En aquests deu anys, els Projecte Mut han passat de discos com 'Poèsica' (2009), molt influenciat per Miquel Gil i amb un so "molt cru", a presentar-se en directe gairebé com una orquestra folk. "Hem anat cap a una música més forta, més èpica", recorda el guitarrista Joan Barbé. Ara volen consolidar aquest vessant més expansiu, que, de fet, ja era present al disc 'Idò' (2014). "Estem veient que '10 anys i bons' està funcionant bé, i a Catalunya la gent està descobrint cançons que no havien sonat tant perquè eren del primer àlbum, quan encara no hi havíem tocat. Així que la pròxima gira anirà al voltant d'aquest disc. A més, amb la incorporació del Pau Vázquez som un músic més en directe i tenim més riquesa instrumental", explica Barbé.

A l'hora de plantejar aquest disc els va passar pel cap "fer versions diferents", però es van estimar més ser fidels a les originals i que fos la veu de cada col·laborador la que hi donés un color especial. Serra i Barbé van triar les cançons i qui volien que les cantés, amb una excepció. "L'Èric d'Els Catarres en tenia assignada una altra, però ens va demanar si podia cantar 'L'hort', perquè és la seva preferida", diu Barbé. "Tothom s'hi ha adaptat molt bé, també perquè vam pensar les col·laboracions en l'estil de cadascú. Per exemple, la Maria del Mar Bonet canta 'L'illa', que és molt mediterrània", assegura Serra.

Les veus convidades també ajuden a remarcar el caràcter divers de Projecte Mut. "A nosaltres ens casa tan bé la Maria del Mar Bonet com La Pegatina, Els Catarres, Miquel Gil, els Gossos o Quimi Portet. Tenim aquesta barreja, la mala llet del rock i el preciosisme del folk", diu Barbé. "I rumbes com 'Junts' i 'En la nit artificial' demostren que hem begut del folk dels quatre vents. Això reafirma que el nostre estil és variat, i això no és dolent", afegeix Serra.

Els llibres que ens fan grans

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT