Cinema

Roman Polanski rep el premi d'honor del Festival de Zuric dos anys després del seu arrest

El 27 de setembre rebrà el guardó que no va poder recollir en ser arrestat per un presumpte delicte sexual comès el 1977

El cineasta Roman Polanski tornarà a Zuric per ser homenatjat, el dia 27 d'aquest mes, al Festival de Cinema d'aquesta ciutat suïssa i rebre el premi que no va poder recollir fa dos anys en ser arrestat per un presumpte delicte sexual comès el 1977 .
L'organització del Festival , que se celebra entre els dies 22 de setembre i 2 d'octubre, ha informat avui que Polanski , de 78 anys , rebrà el premi d'honor del certamen dos anys després del previst i va destacar l'altura de la seva carrera cinematogràfica .
" Estem molt orgullosos i ens sentim realment honrats de rebre finalment a Roman Polanski a Zuric . Admirem la seva obra i estem feliços de lliurar per fi el premi d'honor que tant es mereix " , van indicar els organitzadors en un comunicat .
El cineasta franc polonès va ser detingut el 26 de setembre de 2009 a l' aeroport de Zuric , on havia viatjat per rebre el guardó honorífic amb el qual el Festival reconeix la trajectòria professional dels professionals del cinema .
La detenció es va dur a terme per una ordre emesa pels EUA per un cas de presumpte abús sexual comès el 1977 , quan el director de El Pianista va mantenir relacions amb una jove de 13 anys .
El realitzador havia fugit dels EUA el 1978 mentre estava en llibertat sota fiança , després d'haver passat uns mesos a la presó pels càrrecs dels quals s'havia declarat culpable .
Polanski va romandre sota arrest domiciliari a la seva casa suïssa de Gstaad , fins que finalment les autoritats judicials helvètiques van rebutjar el juliol de 2010 la demanda d'extradició dels Estats Units i li van permetre recuperar la seva llibertat de moviment .
Les autoritats judicials suïsses van explicar que el rebuig de l'extradició es va deure a que els Estats Units no van enviar tota la documentació relativa al cas que li havien demanat .