Música

Rosalía fa un discurs feminista i combatiu als Billboard Women in Music

"No he parat de lluitar perquè hi hagi el mateix nombre d'homes i dones a l'estudi", afirma

"Com sabeu, vaig néixer a Barcelona i vinc d'una família molt matriarcal", explicava ahir Rosalía després de rebre el Rising Star Award de la gala de premis Billboard Women in Music, que va tenir lloc a Los Angeles. La cantant catalana va aprofitar per parlar de la seva experiència personal i desplegar un potent discurs feminista, a través del qual va fer una crida a la visibilització de les dones al món professional i a la igualtat. "Les dones de la meva família són superfortes. Recordo la meva mare fent tantíssimes coses alhora, no sé com s'ho feia. És una dona meravellosa", va relatar Rosalía a la cerimònia.

"Amb la meva germana, quan érem adolescents ens dedicàvem a disfressar-nos i a crear looks. Honestament, no estic gaire orgullosa d'aquells looks", va recordar l'artista amb un somriure. Rosalía també va citar la seva mànager, Rebeca, com una altra de les dones que ha estat important en la seva vida. "Les meves grans aspiracions sempre han estat dones. Des de Lola Flores fins a Janis Joplin, passant per Patti Smith", va destacar la cantant, que va agrair a la seva amiga Hunter Shafer (protagonista de la sèrie Euphoria) que l'acompanyés a la gala. 

Mare meva, Rosalía!

Per a la cantant, una experiència clau va ser quan tenia 15 anys i va entrar per primera vegada a un estudi de gravació. "Recordo que quan vaig arribar allà em va sorprendre veure que tot eren homes, des de l'enginyer de so fins al productor, passant pels músics. Que estava bé, ja m'enteneu. Però em va xocar tant que, des d'aleshores, no he parat de lluitar perquè sempre hi hagi el mateix nombre d'homes i dones a l'estudi. Tan simple com això", va reivindicar. Rosalía va culminar el seu discurs reivindicant les artistes que l'han precedit: "Som aquí gràcies a totes les dones que ens van obrir camí abans de nosaltres. I ara ens toca a nosaltres obrir camí per a les que vindran". 

La gala Billboard Women in Music va guardonar l'artista Billie Eilish com a Women of the Year. També van passar per la cerimònia artistes com Taylor Swift (que va rebre el premi Women of the Decade), Alicia Keys, Nicki Minaj i Alanis Morissette, entre d'altres.