Sam Neill rebrà el Gran Premi d'Honor del Festival de Sitges

El festival estrenarà '3 from hell', de Rob Zombie, continuació d''Els renegats del diable'

L'actor australià Sam Neill, protagonista de cintes com 'Parc Juràssic' o 'El piano', rebrà un dels premis honorífics de la 52a edició del Festival de Sitges. L'intèrpret serà homenatjat per la seva llarga trajectòria, amb un focus especial en la seva participació en pel·lícules fantàstiques com 'Al cor de la por', de John Carpenter, i la mítica 'Possessió' d'Andrew Zulawski, que l'actor presentarà a Sitges en una sessió especial. Com ja s'havia anunciat, el festival celebrarà també el 40è aniversari 'Mad Max' i homenatjarà el cinema 'explotation' italià de temàtica postapocalíptica dels anys 70 i 80.

Un dels noms destacats de la pròxima edició serà Rob Zombie, que presentarà el seu nou treball '3 from hell', que completa la violenta trilogia de terror iniciada per 'La casa dels mil cadàvers' i 'Els renegats del diable'. Un altre habitual del festival que tornarà a la programació oficial és el japonès Hideo Nakata, que va guanyar el festival amb 'Ringu'. En aquesta edició es veurà una nova entrega d'aquesta saga, 'Sadako'.

De l'abundant collita fantàstica de l'última edició del Festival de Canes, de moment el Festival de Sitges només ha anunciat dos títols: 'Vivarium', que protagonitza Jesse Eisenberg, i 'Le daim', del francès Quentin Dupieux, que va inaugurar la Quinzena dels Realitzadors i té com a protagonista Jean Dujardin. Tanmateix, el director del festival, Ángel Sala, va assegurar que en posteriors anuncis de programació arribarien més títols de l'última edició de Canes. "Va ser una gran edició amb molt cinema fantàstic, gairebé semblava el Festival de Sitges –va comentar–. A més, les pel·lícules fantàstiques van arrasar en les valoracions de la crítica i la reacció del públic". 

El gènere de zombis continua viu a Sitges amb 'Little monsters', amb Lupita Nyong'o de protagonista, però també hi haurà incursions en la comèdia de terror ('Come to daddy', amb Elijah Wood), reinvencions del mite de Frankenstein ('Depraved', del veterà Larry Fessenden) i, com sempre, molta animació: els 'anime' 'The wonderland', 'Children of the sea' i 'One piece: Stampede', nova entrega de la popular saga 'One piece', la producció francesa 'Les hirondelles de Kaboul' i la xinesa 'White snake'.

Fantàstic català i espanyol

Pel que fa al cinema català destaca el debut del tarragoní José Luis Montesinos, que després de triomfar amb el curt 'El corredor' s'estrena en el llargmetratge amb 'Cuerdas', que promet angoixa a dojo amb la història d'una jove tetraplègica atrapada amb un gos malalt. Després de passar per l'últim Festival de Sundance també serà a Sitges la producció catalana de ciència-ficció 'Paradise Hills', el debut d'Alice Waddington.

De la resta de l'Estat arribarà una altra 'opera prima', 'Ventajas de viajar en tren'; el 'thriller' distòpic 'El hoyo', de Galder Gaztelu-Urrutia, i el segon treball de Miguel Llansó, 'Jesus shows you the way to the subway', que Sala va definir com una "obra inclassificable que encarna exactament el que volem per a la secció Noves Visions". Sala també va confirmar que, a diferència d'altres edicions, aquest any no hi haurà inauguració catalana o espanyola, sinó que serà "una producció internacional".

Sala ha anunciat també un homenatge al cineasta italià Pupi Avati, que rebrà el premi Nosferatu de la secció Brigadoon, i un petit cicle dedicat al mestre del cinema d'arts marcials King Hu, en què es projectaran títols com 'A touch of zen' i 'Dragon Inn'. A més, coincidint amb els 40 anys de l'estrena d''Alien' es projectarà el documental sobre el rodatge de la pel·lícula 'Memory - The origins of Alien'.