Música

Sopa de Cabra: "Si no hi ha un salt al buit no té sentit seguir fent coses"

Gerard Quintana afirma que el grup està convençut de poder "aportar algunes de les millors coses" que ha fet mai com a banda

"El 2011 el repte era omplir el Palau Sant Jordi; ara, és fer un disc que estigui a l'altura de tot el que hem fet", proclama Gerard Quintana. Per al líder de Sopa de Cabra, "tornar" implicava fer un pas endavant, això és, compondre un nou disc. Més enllà d'aquesta exigència, Quintana explica que el grup està convençut de poder "aportar algunes de les millors coses" que ha fet com a banda. El disc ja està en procés, i dissabte inicien al Festival de la Porta Ferrada una petita gira de tres concerts per "estar actius" durant la gravació. Interpretaran només algunes de les noves cançons, però oferiran un espectacle "al nivell d'una gira internacional", avança el cantant.

Els concerts que l'any 2011 van oferir Sopa de Cabra al Palau Sant Jordi com a celebració dels 25 anys del grup són l'embrió del retorn del conjunt gironí. La resposta del públic els va remoure, confessa Gerard Quintana, i ja aleshores van deixar oberta la porta a algun tipus de reunió futura. Però amb una condició: compondre noves cançons. Era condició 'sine qua non', insisteix Quintana. "Si no hi ha un salt al buit no té sentit seguir fent coses". O dit d'una altra manera, "quan jugues a assegurar, et vas fent petit i acabes sent un record del que eres".

Si el 2011 el repte era "omplir un Sant Jordi" –repte superat amb escreix–, ara és fer un disc que estigui "com a mínim a l'altura" de tot el que ha publicat Sopa de Cabra. De moment, segons transmet el cantant i cara visible del grup, la cosa va per bon camí.

"Conseqüència lògica" de 'Plou i fa sol'

Des de finals de l'any passat, Josep Thió i el mateix Quintana van començar a treballar amb noves composicions, i en poc temps ja tenien 24 cançons. Una gran producció que al disc es veurà reduïda a 11 peces. El cantant dels Sopa subratlla que són peces en les quals "s'hi reconeixen", i que, de fet, són una conseqüència lògica del seu últim disc, 'Plou i fa sol', del 2001. "Amb un munt d'anys pel mig, amb tot allò que ha passat al món de la música i les noves sonoritats a les quals no som impermeables. Però no ens hem tornat bojos", resumeix.

Quintana explica que "han mimat les emocions de les cançons" i que el disc resultant no serà "d'una homogeneïtat pròpia del rock sinó d'una diversitat de sonoritats" més pròpia del pop. Que ningú esperi trobar el Gerard Quintana rocker dels últims anys, en solitari i amb Xarim Aresté, sinó l'essència dels Sopa de Cabra.

Un espectacle "al nivell d'una gira internacional"

Abans que es publiqui el nou disc, al voltant del mes de novembre, Sopa de Cabra ha programat aquest estiu una gira de tres concerts ('3,2,1...'). Arrenca aquest dissabte al Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols, seguirà el 24 de juliol a Les Santes de Mataró i acabarà el 7 d'agost al Festival Internacional de Cambrils.

D'una banda, la fórmula permetrà al grup estar "en actiu" en paral·lel a la gravació del disc, i si s'ha dissenyat així ha estat amb la idea de recuperar les bones sensacions viscudes l'estiu de 1998 en què van enregistrar el disc 'Nou' mentre estaven de gira. "Va ser una de les nostres millors gravacions", rememora Quintana.

Pel que fa a la brevetat i localització de la gira, té a veure amb l'abast de l'espectacle que preparen. Segons recorda Quintana, Sopa de Cabra "ha fet molts concerts, però d'espectacles, pocs, per no dir gairebé cap". Josep Thió, explica, tenia ganes de fer un espectacle "al nivell d'una gira internacional", i amb les moltes eines que ara hi ha a l'abast.

Sopa de Cabra ha fet una inversió de temps i recursos per dissenyar uns concerts amb una presència audiovisual destacada: una gran pantalla apaïsada on es projectaran vídeos i imatges del mateix concert enregistrades i realitzades en directe, i un innovador joc de llums que embolcallarà l'escenari.

Futur obert

Thió no descarta que aquest format es pugui repetir més endavant, malgrat que el cost dobla el d'un concert habitual i que requereix unes determinades condicions escèniques. Tot dependrà de "l'acceptació", reconeix Quintana. Ara bé, aquesta gira no serà de presentació del nou disc, del qual el grup només interpretarà algunes cançons. La resta serà una selecció del repertori conegut.

Pel que fa a la presentació de l'àlbum, Sopa de Cabra "no ve amb l'ànim" de fer una gran gira, confessa Quintana, sinó que pensa oferir entre 6 i 10 concerts al llarg del 2016. De nou, Quintana delega els possibles canvis en aquest plantejament a la resposta de la gent. I ho argumenta: "Si la gent no hagués respost el 2011 i haguessin omplert només mig Sant Jordi, potser ara no estaríem fent això. Sopa de Cabra som un grup de persones que ens vam reunir fa 30 anys, que hem viscut coses increïbles, però que hi som gràcies a la gent".

En altres paraules, Quintana aventura que "el projecte en comú" pot tenir continuïtat més enllà d'aquest disc i d'aquesta gira, però que això només passarà i "tindrà sentit si hi ha gent que té ganes de seguir-lo i sentir-lo".