¿Tejero va ser president del Congrés de Diputats?

L'ARMH presenta una queixa per l'afirmació del Suprem que Franco ja era cap d'estat el 1936

El fet que el Tribunal Suprem afirmés que Franco era cap d’estat l’1 d’octubre del 1936, és a dir, quan encara faltaven tres anys perquè acabés la Guerra Civil, ha aixecat força polseguera. L’Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica (ARMH) ha presentat una queixa per aquesta afirmació, que apareixia en la interlocutòria que suspenia l’exhumació de Franco.

Segons l’ARMH, "la sala dona legitimitat al cop d’estat del 18 de juliol del 1936 i considera un grup de militars feixistes amb capacitat per escollir qui era el cap d’estat quan en aquells moments a Espanya el president del govern era Manuel Azaña, escollit democràticament l’11 de maig del 1936". L’ARMH fa un paral·lelisme amb el cop d’estat del 23 de febrer del 1981: "Fer aquesta afirmació és com dir que el colpista Tejero era president del Congrés de Diputats durant les hores en què va mantenir segrestada la sobirania popular el febrer del 1981". Emilio Silva Barrera, president de l’ARMH, també sol·licita informació sobre l’origen d’aquesta informació inclosa en la interlocutòria i si "està recollida en l’escrit presentat per l’advocat representant de la família Franco i hauria estat una manera indirecta de citar-la". Silva adjunta a la queixa l'informe del relator de les Nacions Unides, Pablo de Greiff, sobre la situació de les víctimes del franquisme a Espanya.

Ahir dimarts, el Suprem va decidir per unanimitat que, de moment, el dictador es quedi al Valle de los Caídos. No hi haurà exhumació fins que no es resolguin tots els contenciosos i al·legacions que ha presentat la família de Franco. Pedro Sánchez, doncs, no podrà traslladar les restes del dictador al cementiri de Mingorrubio el dia 10 de juny. L’argument del Tribunal Suprem és que, si finalment la família de Franco guanya el litigi judicial, les despulles haurien de tornar a ser inhumades al Valle de los Caídos després de ser exhumades. I tants viatges amb les restes del dictador perjudicarien la família del dictador i el govern espanyol.

Més continguts de