Literatura

Teresa Guiluz i Emili Bayo guanyen els premis Cruïlla de literatura infantil i juvenil

La quotidianitat i els horrors de la guerra són alguns dels temes que aborden les obres premiades

Teresa Guiluz i Emili Bayo han estat reconeguts amb els premis de literatura infantil i juvenil, respectivament, que atorga anualment l'editorial Cruïlla. L'escriptora Teresa Guiluz s'ha endut el guardó de literatura infantil El Vaixell de Vapor amb l'obra L'extraordinari cas dels objectes apareguts, i Bayo s'ha endut el guardó del premi de literatura juvenil Gran Angular amb Prop de les bombes. Cada premi està dotat amb 11.000 euros.

L'extraordinari cas dels objectes apareguts transita pels escenaris de la quotidianitat, la ciència-ficció i l'aventura, tot plegat regat amb tocs d'humor. La seva autora ha considerat que el llibre "reuneix molts dels ingredients necessaris per ser llavor de futurs lectors". Pel que fa a Prop de les bombes, es tracta d'una novel·la sobre els horrors de la guerra i alhora un homenatge a la solidaritat d'aquelles persones que "en circumstàncies difícils treuen tota la bondat que porten amagada al cor", ha subratllat Bayo.

Guiluz ha considerat "un honor" formar part d'aquesta "aportació tenaç que acompanya des de fa 35 anys l'acció que pares, mares i docents fan en favor del foment de la lectura". Bayo ha remarcat que rebre el premi Gran Angular al final de la seva carrera com a docent de secundària "no és només un reconeixement literari, sinó també l'oportunitat de seguir exercint una altra espècie de mestratge a través de la literatura".