Art
Cultura 30/06/2011

Una exposició recull la vida de Weiwei a Nova York

Autoretrats, fotografies de col·legues artistes i de les revoltes a Tompkins Square Park són algunes de les més de 200 imatges que s'exposen a l'Asia Society Museum

Reuters
2 min
Contactes d'un autoretrat de Weiwei

Nova YorkL'artista i activista Ai Weiwei va viure a Nova York entre els anys vuitanta i noranta. Més de dues-centes fotografies en blanc i negre d'aquella etapa s'exhibeixen ara a l'Asia Society Museum, en la primera exposició dedicada a l'artista després del seu alliberament.

Entre les imatges destaquen autoretrats de l'artista i imatges d'altres col·legues, com el compositor Tan Dun, el director de cinema Chen Kaige, l'artista Xu Bing o Allen Ginsberg. També s'hi percep l'interès de Weiwei per les manifestacions: va capturar els aldarulls a Tompkins Square Park, a l'East Side de Nova York, el barri on llavors s'allotjaven molts artistes.

Les fotografies, seleccionades per l'artista d'entre un fons de 10.000 imatges, s'exhibeixen per primera vegada fora de Xina. "Hi ha moltes idees que encara veiem al seu treball, avui dia, i demostren l'impacte que li va produir Nova York", explicava Melissa Chiu, directora de l'Asia Society Museum. "Hi ha alineacions amb les obres d'avui i la seva manera d'entendre la força de les protestes socials, la idea d'una comunitat artística que va transferir a la Xina", va afegir.

Les negociacions per l'exposició es van veure estroncades amb la detenció de Weiwei a l'abril. "No teníem cap certesa de poder-la tirar endavant, però vam aconseguir traslladar les fotografies des de la Xina", apuntava Chiu.

La mostra manté l'interès per les fotografies malgrat l'evidència que les obres de Weiwei estan augmentant de valor, perquè l'artista s'ha convertit en una figura mediàtica. Per a l'editor de la revista 'Art in America', Richard Vine, Weiwei "ha passat d'estar entre els artistes més interessants de la Xina a ser vist com una figura líder" i "l'atenció de la premsa i la dificultat d'aconseguir les seves noves peces només farà que augmentar els preus".

stats