POLÍTICA CULTURAL
Cultura 23/10/2012

Wert no pot posar data a la llei de mecenatge

El ministre de Cultura promet ajudes al cinema abans del maig del 2013

Efe
2 min
José Ignacio Wert al Senat / EFE

MadridEl ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, ha assegurat avui al ple del Senat que no pot donar un termini per a la presentació del projecte de llei sobre el mecenatge i ha reconegut que és difícil "articular en el temps" aquesta norma.

En resposta a una pregunta del senador de CiU Joan Baptista Bagué, que ha demanat al ministre "un compromís i un calendari complet" sobre la data en què es posarà en marxa la llei del mecenatge, Wert ha garantit que serà en un període "raonable" i, "per descomptat", durant aquesta legislatura. El ministre de Cultura ha insistit que en aquest projecte hi ha involucrades diferents administracions, incloses les comunitats autònomes, ja que aquestes poden establir incentius. El ministre ha reconegut la dificultat a la qual s'enfronta el projecte, ja que els incentius fiscals que contemplaria tenen una incidència en el volum d'ingressos. "Estem ja en una fase molt avançada de preparació d'aquest avantprojecte i som molt conscients que la creació d'aquests incentius té també un efecte econòmic directe que hem de potenciar perquè les indústries culturals són també part del canvi de paradigma econòmic que es vol impulsar des del govern", ha assenyalat Wert.

El senador de CiU ha recordat que han transcorregut sis mesos des que el govern anunciés la intenció de presentar un avantprojecte de llei en una situació, ha dit, en la qual s'acumulen factors negatius i discriminatoris per a la cultura. Entre altres ha citat una pujada de l'IVA "desproporcionada", una reducció dràstica de les ajudes de les administracions públiques, la falta de crèdits bancaris i un "descens notable del consum cultural, que ronda el 35 per cent", ha destacat Bagué.

El canvi de la llei del cinema

"Abans de maig del 2013 tenim l'objectiu de tenir un nou sistema d'ajuts a la cinematografia, que compti amb el consens del sector, que faciliti l'enfortiment industrial del nostre cinema. Mentrestant, com és natural, no podem fer res més que complir la llei", ha assegurat Wert davant la pregunta d'Alberto Gutiérrez Alberca, del grup parlamentari popular.

El ministre ha assegurat que per això ha creat un grup de treball i que buscarà el consens de productors, exhibidors, distribuïdors, televisions i el mateix ministeri, així com altres ministeris com el d'Hisenda o el d'Indústria.

Wert ha reconegut la necessitat de canviar el sistema "per imperatiu legal", ja que la mateixa llei de cinema dicta la seva extinció, però també per "raons de fons, d'oportunitat, econòmiques i culturals que aconsellen canviar el model", ha assegurat.

stats