Cultura 26/10/2013

Les víctimes dels bombardejos de Barcelona demanen que el ministeri de Defensa identifiqui els aviadors italians

Altra Italia, que té oberta una causa penal contra l'exèrcit italià, vol saber els noms dels 21 soldats que Franco va condecorar i va premiar amb pensions

Efe
3 min

BarcelonaL'acusació que reuneix víctimes dels bombardejos de Barcelona durant la Guerra Civil ha demanat a la jutge que investiga els atacs que requereixi al govern espanyol la identificació dels aviadors italians implicats, mitjançant les condecoracions i la pensió vitalícia que, segons ells, se'ls van concedir. En un escrit a què ha tingut accés Efe, l'acusació particular, que exerceix l'associació d'italians antifeixistes residents a Barcelona Altra Itàlia i algunes víctimes dels bombardejos, sol·licita aquesta diligència després de resultar infructuoses les gestions que el jutjat va fer a través d'una comissió rogatòria a Itàlia per identificar els aviadors.

Aquesta identificació és clau perquè prosperi la causa penal que manté oberta el jutjat d'instrucció número 28 de Barcelona, que investiga aquells bombardejos perpetrats per l'exèrcit italià entre 1937 i 1939, després que el gener passat li ho ordenés l'Audiència de Barcelona, la primera vegada que la justícia obre diligències a Espanya per crims de la Guerra Civil.

Per saber la identitat dels 21 oficials de l'exèrcit italià contra els quals es dirigeix la querella, la instructora va remetre una comissió rogatòria internacional al ministeri de Defensa italià, que set mesos després ha enviat com a única resposta un succint escrit en el qual es limita a constatar la veracitat de les dades sobre quatre aviadors que ja figuren en la denúncia presentada per les víctimes.

Espanya podria estar pagant encara pensions als militars

Davant la fallida gestió realitzada a través de l'estat italià, l'acusació ha demanat ara a la jutge que requereixi al ministeri de Defensa i al ministeri d'Exteriors espanyols la identitat dels aviadors italians a través d'una resolució en la qual, afirmen, Franco els va condecorar en acabar de la Guerra Civil, guardó que portava assignada una pensió vitalícia.

Segons ha explicat a Efe l'historiador de la UAB Xavier Domènech, que assessora Altra Itàlia en la seva croada judicial, els aviadors van ser distingits amb la Medalla d'Or, la Llorejada de Sant Ferran, la Medalla Militar Individual o la Medalla Militar Col·lectiva, per la qual cosa les seves dades han de constar als arxius dels ministeris de Defensa i Exteriors espanyols. L'historiador creu que aquestes pensions que Espanya va concedir a un centenar d'oficials italians es van cobrar almenys fins als anys 90 i, atès que no consta cap ordre ministerial que les suspengués, no és descartable que se segueixin percebent avui dia.

La diligència judicial permetria descobrir una de les incògnites sobre l'herència franquista que els historiadors no han aconseguit revelar: si l'Espanya democràtica ha seguit pagant pensions als membres de les esquadres de l'Aviazione Legionaria que entre els anys 1937 i 1939 van terroritzar la població barcelonina amb atacs aeris. "Cada dia que passa la probabilitat que aquests estiguin vius encara resulta més incerta", afegeix l'escrit, de l'advocat Jaume Asens.

Ni la Generalitat ni l'Ajuntament es personen com a acusació

Altra Itàlia i un grapat de barcelonins gairebé centenaris que van sobreviure als bombardejos estan sols en la seva lluita perquè els atacs aeris a Barcelona s'investiguin com a crim de guerra, ja que tant la Generalitat com l'Ajuntament de Barcelona no han respost a l'oferta que els va fer la jutge per personar-se com a perjudicats.

Els grups del PSC i ICV-EUiA van portar al Parlament una iniciativa per forçar la Generalitat a exercir l'acusació en la causa, però la seva proposta va ser rebutjada pels grups del PP, Ciutadans i també CiU, formació que es va escudar en el cost econòmic que representaria per a les malparades arques autonòmiques.

stats