Cultura 23/07/2011

Amy Winehouse mor a casa seva víctima d'ella mateixa

La cantant de soul anglesa ha mort aquesta tarda als 27 anys. Havia anul·lat la gira d'estiu per problemes amb les drogues

Redacció
2 min

BARCELONAAmy Winehouse ha mort als 27 anys a Londres, víctima d'ella mateixa. La cantant i compositora britànica va saltar a la fama internacional amb el seu segon disc Back to Black (2006) pel qual va guanyar un premi Brit Award com a millor artista britànica. Va assolir disc de platí als EUA i va ser nominada als MTV Award. La crítica es va agenollar sense excepcions als seus peus de la noieta esquifida de pentinat excèntric, maquillatge excessiu i tatuatges exagerats, com la nova diva de l'R'&'B. Però la consolidació artística li va arribar amb els Grammy del 2008, on es va endur cinc premis: Millor nou artista, Enregistrament de l'any, Cançó de l'any, Millor interpretació femenina de pop per Rehab, a més de Millor àlbum pop. Aquell èxit va fer revalorar el seu primer àlbum de debut soul, Frank (2003), on ja feia gala de la seva veu negra, i amb el qual ja havia guanyat premis a Anglaterra.

La seva vida, caòtica i al límit de la llei, però, va acabar eclipsant la seva música. La polèmica lletra del seu gran single Rehab ("Em volen fer anar a rehabilitació i jo dic no, no no") va ser el leit motiv dels darrers anys de la seva carrera. Ha estat protagonista d'incomptables escàndols relacionats amb l'alcohol i les drogues. Diversos mitjans han publicat fotografies seves consumint drogues i havia protagonitzat concerts polèmics pel ser estat físic lamentable. El seu marit, Blake Fielder, havia estat empresonat per problemes amb les drogues i ella havia amenaçat amb el suïcidi si no el deixaven.

Winehouse també estava en tractament per l'abús de drogues i anorèxia nerviosa. De fet, havia anul·lat el mes passat els seus concerts d'estiu després d'una sèrie d'aparicions deplorables, que es poden veure a mans plenes a You Tube. El juny passat, l'estat en què se la va veure en un concert a Belgrad va fer saltar totes les alarmes. El públic i la crítica va censurar amb duresa l'actuació, que segons els símptomes visibles va fer sota els efectes de les drogues i/o l'alcohol.

Avui ha mort, a casa seva, aquesta tarda a tres quarts de quatre. Una ambulància d'emergències no ha pogut salvar-li la vida. Encara no han transcendit les causes de la mort.

stats