ART
Cultura 21/11/2011

El compromís d'Antoni Muntadas, al Reina Sofia

El museu madrileny exposa una panoràmica de la singular obra del pioner de l'art conceptual, des dels anys 70 fins a l'actualitat

Ara
2 min
'Mirar, ver, percibir', 2009

BarcelonaSota el títol Entre/Between, el museu Reina Sofia exposa quatre dècades de l'obra del que probablement és l'artista català viu més important després d'Antoni Tàpies. L'exposició d'Antoni Muntades s'estructura en nou constel·lacions que aborden l'ampli camp que ha investigat i que va des de la performance, el vídeo, la fotografia, les instal·lacions multimèdia, internet i l'art públic.

La mostra, que inaugurarà demà la reina Sofia, està organitzada amb motiu de la concessió del Premi Velázquez de les Arts Plàstiques 2009 a l'artista internacionalment reconegut un dels pioners de l'art conceptual. La frase d'Antoni Muntadas "Atenció, la percepció implica el compromís" regna en tota la mostra,i delata la intenció que ha tingut l'artista al llarg de tota la seva carrera: la de plantejar dilemes a l'espectador, fer-li qüestionar "què estem mirant?". En Muntadas, "el procés és més important que el resultat. La seva obra exigeix el compromís de l'espectador, que no pot restar al marge", ha dit avui el director del reina Sofia, Borja Villel.

La primera constel·lació aborda els microespais, la següent el media landscape, la següent ja posa en relació l'obra amb les esferes de poder. A la constel·lació IV es veu La construcció de la por, un tema que ha interessat motl a l'artista els darrers anys, així com els Espais d'espectacle i els espais públics. S'acaba amb l'arxiu de Muntadas sobre els actes de censura a l'art, The file room, i una constel·lació que acull els reballs conceptuals que critiquen les jerarquies del món de l'art.

A l'exposició hi ha una obra recent, Situación 2011, que posa en relació un seu projecte anterior per al Reina Sofia acabat d'inaugurar, Situación 1988, i que adapta posant-lo en relació amb el nou edifici de Jean Nouvel.

stats