Abusos

Anys d'abusos d'un professor de teatre musical de Reus: 22 víctimes localitzades

César Constantí assetjava alumnes, algunes menors d'edat, des de feia molts anys

4 min
Baixos del carrer Rourel num 6, on el professor duia les noies fora d'hores lectives

BarcelonaVint-i-dues víctimes. La majoria menors d'edat quan van passar els fets. És la informació que han pogut recopilar els Mossos d'Esquadra durant les últimes dues setmanes, des que el 3 de febrer va arribar la primera denúncia contra el professor i director de musicals de Reus César Constantí. La policia catalana l'ha detingut aquest dimecres acusat d'agressions sexuals —sense violència ni penetració— i assetjament a menors i està a l'espera de passar, en principi aquest dijous, a disposició judicial. Els casos recollits pels Mossos es concentren sobretot en episodis que van passar durant l'any 2022.

Constantí, que supera de llarg els 50 anys, era professor de l'escola Buenafuente's Actors, però tenia un local propi, amb un estudi de gravació, on feia classes i assajos, on acostumava a crear un clima de confiança amb les noies que derivava en situacions incòmodes per a elles. Segons consta en les denúncies, el docent feia comentaris sobre els seus pits, les obres eren altament sexualitzades, les obligava a canviar-se davant seu, els demanava representar escenes sexuals davant de tothom —especialment escenes lèsbiques— i va fer tocaments de caràcter sexual a diverses noies.

A una alumna que acabava de fer els 18 anys, un dia que eren tots dos junts sols a casa, va dir-li que tenia fantasies sexuals amb ella, que li agradaria lligar-la al llit. En una ocasió va aconseguir que la noia es quedés nua de cintura cap a dalt i ell es va refregar sobre seu. Fins i tot, amb el pretext d'una sèrie de reptes que ella havia de complir, va fer-li posar un caramel a dins de les calces i ell la va tocar per comprovar-ho.

Sexualització, jocs eròtics i silenci

Segons els relats de les denunciants, el professor utilitzava l’excusa del teatre per parlar de desinhibició i sexualitat. A una noia, l'any 2018, la va fer posar amb calces i americana per ballar una cançó. Ell la mirava tota l'estona, i quan la música es va acabar la va abraçar i acariciar. Sempre buscava el contacte, demanava petons a les alumnes, aprofitava que es canviaven al mig de la nau per observar-les i els feia fotografies amb roba provocativa. També havia demanat a vegades que anessin només amb roba interior. A algunes d’elles els va demanar de fer una sessió de fotografia i els va dir que es despullessin i que li fessin un petó. Quan s'hi van negar, expliquen les noies, ell va reaccionar amb ira. Tant les alumnes com també extreballadors del centre asseguren que l'home tenia moltes fotografies guardades de totes les alumnes que havien passat pel seu local. De fet, després de la detenció de primera hora del matí, els Mossos l'han conduït fins al seu pis per fer un escorcoll i s'han endut diferent material informàtic i un ordinador. “La manipulació psicològica era molt forta, jo acabava plorant cada dia”, recorda una noia. Tots els testimonis expliquen el mateix: manipulació, sexualització, jocs eròtics i petició de silenci.

Un altre testimoni que no ha denunciat, però ho farà durant els pròxims dies, recorda com ell la portava al seu local perquè perdés la timidesa. La noia tenia 16 anys i Constantí li feia preguntes íntimes —“Et masturbes?”, “Cada quant?”, “En què penses?”...— i comentaris de caràcter sexual —"Tu el que necessites és un bon polvo"—. A la jove també li va fer passar proves, i en una ocasió es va quedar en sostenidors davant seu. Un dia, segons el seu relat, la llavors parella del docent va entrar a la sala on eren ells dos i ell li va demanar que fes una cosa que sorprengués l'alumna: la parella de Constantí va fer-li un petó a la boca a la menor. Quan va acabar la sessió, ell va fer el mateix. “Ho havia normalitzat. No em vaig adonar que era un abús fins que vaig sortir de l’escola”, explica la noia.

L'any 2017 una jove ja va estar a punt de denunciar-lo. De fet, va anar als Mossos d'Esquadra, va relatar els fets, però l'agent que la va atendre va aconsellar-li que no tirés endavant perquè no tenia proves. “Em fa ràbia”, lamenta ella. En aquest cas es tractava d'una noia que Constantí va contractar per fer un musical. Amb el pas de les setmanes va començar a fer sessions individuals amb ella al seu local, classes altament sexualitzades i sovint li enviava missatges afectuosos —"avui he pensat molt en tu”—. Ella va acabar “normalitzant” la manera com ell la tractava, les seves abraçades, els petons a la boca, jocs simulant orgasmes... “M'ha canviat, et marca perquè et pren la innocència”, diu ella, disposada aquesta vegada sí a denunciar per demostrar que això ja passava el 2017 i no es tracta d'un cas aïllat.

Maite Buenafuente, directora de l'escola d'arts escèniques de Reus, ha emès un comunicat assegurant que en el moment que van tenir coneixement dels fets van “expulsar immediatament” el “col·laborador”, van traslladar la denúncia als Mossos d'Esquadra i van donar suport a les víctimes. L'any 2019 un grup de quatre noies va traslladar a la directora del centre la seva incomoditat per la proposta que Constantí els va fer per gravar un curtmetratge amb una forta càrrega sexual. Una d'elles era menor d'edat. Van decidir no fer l'obra, fet que va provocar que ell s'enfadés moltíssim, mentre que Buenafuente's Actors no hi va fer res, asseguren les denunciants. Al cap d'un temps, el curtmetratge va tirar endavant amb altres alumnes.

El 3 de desembre del 2019 una persona va informar l'ARA que hi havia un cas de presumptes abusos sexuals a Reus. En aquell mateix correu es parlava també de dues històries més: una a Lleida —que derivaria en el reportatge sobre 20 anys d'abusos a l'Aula de Teatre de Lleida que va destapar aquest diari— i un altre en una localitat del Baix Llobregat. Durant mesos l'ARA va anar recollint diferents testimonis sobre Constantí, però moltes veus encara no estaven preparades per explicar les seves històries i no es va publicar per respectar els seus tempos.

Investigació

Si coneixes alguna història la pots fer arribar a l’equip d’investigació del diari aquí.

stats