Cultura 05/07/2019

50 anys "vivint de veritat" amb Tusquets

L'editorial fundada per Beatriz de Moura i Oscar Tusquets celebra mig segle amb autors i amics

Anna Ballbona
2 min
Foto de família de Tusquets, a la festa del cinquantenari

Esplugues del LlobregatQuan encara no era un escriptor reconegut i vivia a Alemanya, el xilè Luis Sepúlveda era un habitual de la Fira de Frankfurt per cobrir-la com a periodista i es va acostumar a sovintejar l'estand de l'editorial Tusquets. "Allà és on hi havia fuet i formatge a dojo", recorda, divertit. Un dia va entrar-hi triomfal Beatriz de Moura, fundadora i ànima de l'històric segell, i va anunciar que havia comprat un llibre boníssim d'un escriptor xilè, 'El viejo que leía novelas de amor'. No sabia que l'autor era aquell "xilè simpàtic" que tenia al davant, que la feia petar amb el seu segon marit i durant anys un altre puntal de l'editorial (Toni López Lamadrid) i que Sepúlveda es convertiria en un dels autors de referència del segell, catapultat per l'èxit d'aquesta història (publicada el 1988).

Aquesta anècdota és un mirall de la multitud de relacions bastides al llarg del mig segle d'història de Tusquets, i és de les moltes que s'evocaven aquest dijous a la festa per celebrar l'aniversari. Una festa pomposa a la Torre dels Lleons, a Esplugues del Llobregat, que va aplegar una representació destacada del món editorial –editors (alguns d'històrics, com Herralde o Querini), llibreters, agents literaris, periodistes...– i d'autors en espanyol –amb autocar inclòs per als convidats de Madrid–. Sepúlveda era un dels escriptors insígnia de l'editorial que hi van assistir, entre el mig miler de convidats. D'autors n'hi havia molts, de propis i d'altres segells: Almudena Grandes, Fernando Aramburu, Antonio Orejudo, Luis Landero, Leonardo Padura, Luis García Montero, Cristina Fernández Cubas, Petros Makaris, Rafael Reig, David Trueba, Enrique Vila-Matas, Javier Pérez Andújar, Rodrigo Fresán... Algú deia de broma si Pynchon, un dels autors traduïts de Tusquets, hi devia ser. Hi havia el que era la 'gauche divine' i el que no ho era. I, per cert, Teresa Gimpera va fer furor amb un miniventilador amb motor que anava de mà en mà.

Les efemèrides porten al record, i un convidat apuntava que el lloc de la festa era, quan ell era petit (cap als anys 60), on s'anaven a celebrar les comunions i on els senyorassos de Barcelona portaven les "querides" a sopar. En els parlaments, una Beatriz de Moura alegre i commoguda va proclamar que celebrava els 50 anys de Tusquets i els seus 80. "Vaig començar a viure de veritat als 30 anys, quan vaig comprovar que volia viure envoltada de llibres", va confessar. I va tenir un record per a Toni López (mort fa deu anys) i per al primer marit i fundador de l'editorial, Oscar Tusquets, que també hi era. L'actual director editorial de Tusquets, Juan Cerezo, va defensar-ne la independència i la bona entesa amb el grup Planeta, del qual forma part. Després, vídeo amb alguns dels autors referencials i, passades les deu del vespre, foto de família per bufar espelmes amb tots els autors i el 'Don't worry, be happy' de fons. La nit prometia allargar-se mentre el pati es poblava de gintònics i de puros.

stats