Cultura 12/01/2012

Argentona expropiarà la casa de Puig i Cadafalch a la besnéta de l'arquitecte per 446.000 euros

L'edifici és un bé catalogat i la propietària no pot fer front a les obres de rehabilitació necessàries

Acn
2 min
La casa d'estiueig de Puig i Cadafalch a Argentona

ArgentonaL'Ajuntament d'Argentona expropiarà la casa d'estiueig que l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch s'havia fet al centre de la població. L'edifici està catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) i l'actual propietària, la besnéta de l'arquitecte, no té recursos per rehabilitar-lo, tal i com ordena la Generalitat. En aquest context, el consistori argentoní ha xifrat un preu d'expropiació de l'edifici de 446.000 euros, un preu que la propietària ja hauria acceptat. Ara el consistori busca diferents vies de finançament per poder fer front al pagament. "Hi ha la possibilitat de finançar-ho amb un crèdit de la Generalitat, però de moment no ho considerem", explica l'alcalde Ferran Armengol.

L'alcalde ha detallat que la propietària, després de rebre una sanció de la Generalitat que l'instava a la rehabilitació de l'edifici, "va demanar una solució a l'Ajuntament ja que no podia fer front a les obres de restauració". L'única sortida, apunta, és l'expropiació forçosa, que "la propietària ha acceptat". Ara, l'Ajuntament d'Argentona disposa d'un any per executar aquesta expropiació.

"En aquests moments l'Ajuntament baralla diverses opcions per afrontar el cost que suposaria assumir la titularitat de la propietat. Hi ha la possibilitat de finançar-ho amb un crèdit de la Generalitat, però de moment no ho considerem i volem avançar en una altra via", afegeix Armengol. La quantitat que s'abonaria per aquesta operació inclou tant l'edifici com el contingut i elements interiors de la casa.

Paral·lelament, l'Ajuntament ha iniciat també el procés per avaluar el cost de les obres de la primera fase de rehabilitació de la casa modernista, que consistirien en una actuació a la coberta de l'edifici. Segons les primeres estimacions, aquesta primera intervenció costaria al voltant dels 240.000 euros, que es sufragaria amb una subvenció de les administracions supramunicipals.

Centre d'Investigació i Recerca de Puig i Cadafalch

A finals de l'any passat, la Diputació de Barcelona va entregar a l'Ajuntament d'Argentona un informe en el que es defineix un pla d'usos per a l'edifici. En aquest sentit, l'alcalde recorda que existeix "un ampli consens" per que la casa de Puig i Cadafalch es converteixi en un futur en un centre d'investigació i recerca de la vida i obra de l'arquitecte.

stats