Disseny

La campanya de la diada de l'Onze de Setembre rep el premi Laus de disseny gràfic

Els premis ADI de disseny industrial i cultura del disseny reconeixen la placenta artificial Amnioshell, de BCNatal

3 min
Instal·lació de la campanya de l'11 de Setembre de l'estudi Palouzié al Palau de la Generalitat

BarcelonaPalouzié Studio ha rebut el Laus d'Or de la 54a edició dels premis ADG Laus de disseny gràfic que atorga l'Associació de Disseny Gràfic i Comunicació Visual (ADG-FAD). El premi és per la campanya de l'última diada de l'Onze de Setembre, basada a dibuixar la senyera amb sinònims d'una mateixa paraula per visibilitzar la riquesa de les variants dialectals i per donar rellevància a la bellesa de les "paraules quotidianes" que mantenen l'idioma viu.

També han rebut el Laus d'Or el Festival Latent de Terrassa en dues categories, la de comunicació gràfica i publicitat i la de digital, per la seva tasca de "donar valor a la complicitat, la proximitat i la resiliència d'un espai en extinció". I l'estudi valencià Democràcia per la imatge de les Falles 2023, encarregada per l'Ajuntament de València.

Disseny editorial i audiovisual

En la categoria d'editorial i direcció d'art, els premis han distingit Albert Romagosa per dos projectes: el llibre dels cinquanta anys de Mobles 114 i la gràfica del festival Tallers Oberts de BCN. Pel que fa a la categoria audiovisual, han atorgat el Laus d'Or al vídeo promocional del Festival de Sitges Ajedrez y pareja, elaborat per l'agència China.

Embalatge de la marca d'anxoves Agur.

La distinció per l'embalatge se l'ha endut Ona Studio per a Anchoas Agur, una proposta que pretén diferenciar els embalatges mitjançant el color i la textura d'alt relleu. També s'ha donat el Laus Young Talent, adreçat als estudiants, al projecte de creació d'una etiqueta de vi de l'Empordà produïda a partir de posidònia recollida al cap de Creus. El creador d'aquesta marca de vi, que porta el nom de Divino, és Víctor Garcia Gutiérrez, alumne de l'Escola Universitària de les Arts ERAM-UdG.

Durant la cerimònia d'aquest dimecres també es va atorgar els ADG Laus Aporta, uns premis que reconeixen projectes amb valor social afegit. Enguany l'han rebut F33+Jorge Martínez per la creació d'una marca turística per a Portmán (Múrcia) i els estudiants Laia Sánchez de Mingo i Àlex Porras Colomina per la campanya Tinc nom, impulsada per Brother Escuela de Creativos de Barcelona.

Durant la gala, que es va celebrar al Dhub, també es van lliurar els guardons honorífics al dissenyador Enric Satué (Laus d'Honor) i a Vila Viniteca i el seu impulsor, Quim Vila (Laus d'Empreses i Entitats).

Amnioshell, de BCNatal.

Els guanyadors dels premis ADI de disseny industrial

Pel que fa als premis ADI de disseny industrial i cultura del disseny, fets públics dijous, entre els guanyadors hi ha la placenta artificial Amnioshell, de BCNatal (integrada per La Caixa Research, l'Hospital Clínic i l'Hospital de Sant Joan de Déu); la bicicleta plegable Ossby Geo, fabricada amb un biocompost d'oli d'origen vegetal i fibra reciclada de pales d'aerogeneradors eòlics, i un sistema eòlic flotant, de l'empresa X1 Wind, poc coneguda pel gran públic. També hi ha una moto elèctrica de motocròs desenvolupada per Stark Future, i un dispositiu d'ecografies hiperrealistes amb IA d'I-Mas.

El jurat ha destacat que les empreses, en col·laboració amb els dissenyadors, "estan apostant clarament per la sostenibilitat i la innovació en materials i tecnologies". També ressalta la varietat de productes, com un producte per fer iogurt i quefir de l'empresa Lékué, un vàter amb dipòsit integrat de Roca Sanitaris i el llum Fris de Marset, que s'han endut un Delta d'Or.

La bicicleta plegable Ossby Geo.

També en el terreny sanitari el jurat ha premiat un monitor cardíac de l'empresa Qardio i una màscara de protecció respiratòria de BLS Iberia. Entre altres guanyadors també hi ha Ceràmica Ferrés, que ha produït un sistema constructiu d'elements ceràmics creat per Emiliana Design Studio; l'empresa Joaquín Alberto, creadora d'un material reciclat d'envasos, i la col·lecció de productes de vany L'Avenir (Indústries Cosmic), feta amb poliestirè reciclat obtingut de neveres i envasos de iogurt.

Un altre dels guanyadors, elegits entre 170 projectes, és Premium Pizza Mailer, de PackCo Brand and Packaging per a Muñoz Bosch (Packaging). El premi ADI d'Or ha recaigut en Neoshell, una incubadora neonatal de diversos alumnes de l'escola Elisava per millorar la cura dels prematurs. Per acabar, en la categoria de premi ADI Cultura d'Or els guanyadors d'aquesta edició són el festival Concéntrico de Logronyo i la publicació El disseny és bo per a la salut, de Ramón Úbeda.

stats