Art

El centenari d'Antoni Tàpies se celebrarà a Barcelona, Madrid i Brussel·les

Manuel Borja-Villel serà el comissari de les mostres que es podran veure a la fundació de l'artista, al Reina Sofia i a Bozar

3 min
Antoni Tàpies l'any 2002

BarcelonaEls actes commemoratius del centenari del naixement d’Antoni Tàpies (Barcelona, 13 de desembre del 1923 – 6 de febrer del 2012) van prenent forma. Segons ha pogut saber l’ARA, arrencaran el desembre del 2023 i es prolongaran fins al desembre del 2024. A la casa de l’artista, la Fundació Antoni Tàpies de Barcelona, les activitats relacionades amb el centenari començaran el primer semestre del 2023 i el plat fort arribarà el 2024: serà una exposició amb prop de 90 obres de l’artista poc vistes a Barcelona que ocuparà tot l’edifici, com passava durant la primera etapa del centre. Precisament el comissari serà el primer director de la fundació, Manuel Borja-Villel, l’actual director del Museu Reina Sofia de Madrid, juntament amb la conservadora de la fundació, Núria Homs. Borja-Villel també serà el comissari de les dues altres exposicions retrospectives que hi haurà en el centenari: la del centre de belles arts de Brussel·les Bozar que es podrà veure el 2023 i la versió ampliada que arribarà al Reina Sofia el 2024. 

“El Manolo vol fer una exposició antològica i al mateix temps mirar especialment l’obra de Tàpies dels anys 60, perquè va ser el moment que el meu pare va establir un llenguatge pel qual va ser reconegut a Europa, els Estats Units i fins i tot l’Àsia”, afirma el fill gran de l’artista, Toni Tàpies Barba. “Aquest Tàpies és el que ha quedat en l’imaginari del públic, però Tàpies és Tàpies fins que va morir i jo crec que als anys vuitanta, als noranta i als 2000 fins i tot va tenir més llibertat, perquè després d’establir el seu llenguatge pot explorar noves vies”, explica Tàpies Barba.

'Atman' (1996), d'Antoni Tàpies

La commemoració compta amb una aportació extraordinària de 600.000 euros del ministeri de Cultura i farà possible que la institució desplegui “totes les línies de treball”, com diu la gerent de la Fundació Antoni Tàpies, Anna Saurí. Amb motiu del centenari, la institució vol que la celebració “inundi” Barcelona i que també tingui impacte arreu del país. Igualment, està previst que se sumin a la celebració altres institucions on Tàpies està representat i pot ser que també ho facin equipaments musicals amb una relació prolongada amb les arts plàstiques com el Palau de la Música i el Liceu, que podrien fer realitat l’òpera Cap de mirar de Josep Maria Mestres-Quadreny amb escenografia de Tàpies i llibret de Joan Brossa, que s’havia d’estrenar el 1991, però que mai va arribar a representar-se al Liceu. “Els grans artistes deixen un llegat universal i intemporal. I el de Tàpies continua sent molt vigent perquè, per desgràcia, els problemes que va tractar continuen sent els mateixos”, subratlla Tàpies Barba.

L'art de Tàpies torna a Nova York

Abans d’aquestes exposicions, el tret de sortida de les celebracions del centenari del naixement de Tàpies el donarà a partir del 16 de setembre la galeria Pace a la seva seu de Nova York amb una exposició titulada Antoni Tàpies: Transmaterial, i l’estiu del 2023 la portarà a Los Angeles. La mostra inclourà unes vint pintures d’entre els anys 90 i els primers anys 2000, és a dir, el període que la galeria va representar Tàpies als Estats Units. La comissària serà Natasha Hébert, esposa de Toni Tàpies Barba.

“Al començament, Tàpies va tenir més èxit als Estats Units que a Europa”, recorda Tàpies Barba. Com es pot llegir en la presentació de l’exposició de la galeria Pace, les obres exposades, moltes de les quals no s’han vist a Nova York, representaran l’afany transgressor de l’artista, la seva càrrega espiritual i el poder transformador que va atorgar a l’art. També la seva visió de temes humanístics com “el cos envellit, el sexe i la mort”. Entre elles, la galeria destaca el quadre de gran format Soc terra (2004), Manta amb petjades (2001) i Mitjons negres (2010), datada dos anys abans de la seva mort. Transmaterial serà la primera exposició d'obra de Tàpies a la Pace des del 2015 i a Los Angeles coincidirà amb el setantè aniversari de la primera mostra de l'artista als Estats Units, a la galeria Martha Jackson, una figura cabdal en la seva projecció internacional al començament de la seva carrera. “Van tenir una relació molt interessant, i a partir d’aquí Tàpies està representat en moltes col·leccions nord-americanes”, diu Tàpies Barba.

stats