Art

Moren en un accident domèstic l'artista Curra Martín i l'antic propietari de Bikini Xefo Guasch

Van morir la nit de Cap d'Any a Camarles a causa de la mala combustió d’un electrodomèstic del seu domicili

2 min
El galerista Xefo Guasch i l'artista Curra Martín

BarcelonaEl galerista Xefo Guasch i la pintora i escultora Curra Martín van ser trobats morts diumenge al seu domicili, a Camarles, al Baix Ebre. Segons apunten les primeres investigacions haurien mort per inhalació de monòxid de carboni per la mala combustió del gas d’un electrodomèstic del seu domicili. La parella va ser trobada en un dels llits de la torre, i els primers indicis apunten a una mort accidental, que està pendent de confirmar. L’avís es va rebre dilluns al matí i tres dotacions dels Bombers de la Generalitat es van desplaçar fins a l’immoble, on es va trobar la parella sense vida.

Nascuda a Valladolid l'any 1958, Curra Martín estava al capdavant de l'Associació Taller 131, al barri del Raval de Barcelona. Martín obria la sala a altres artistes perquè hi exposessin propostes multidisciplinàries amb l'objectiu de generar una xarxa artística arrelada al barri i potenciar l’art com a eina de transformació social.

Amb formació en el camp de l'arquitectura, Xefo Guasch va ser un personatge polifacètic: en la nit barcelonina, com a propietari de la sala Bikini entre els anys 1985 i 1990, i també com a restaurador, i en el món de l'art va ser un dels fundadors de Video-Nou, i més endavant va exercir com a pintor. Als anys 70 Guasch va tenir una comuna al carrer Blanqueria, on Pedro Almodóvar va presentar els seus curtmetratges underground i on sembla que va trobar el productor del seu primer llargmetratge, Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón.

Nascut a Barcelona el 1951, Xefo Guasch estava considerat un agitador cultural i un activista, per exemple amb la seva implicació en el Col·lectiu Superilla Poblenou. Actualment Guasch estava al capdavant de la Chez Xefo Art Gallery, situada al mateix barri del Poblenou. La seva mort ha suscitat una onada de reaccions en el camp de la cultura. "Barcelona no hauria sigut la mateixa sense ell... i nosaltres tampoc", ha dit la periodista Pilar Eyre. "Un personatge singular de la cultura barcelonina i de la nit. Segurament un dels que més projectes i locals havia engegat, i sempre amb una elegància desendreçada", ha recordat el secretari d'estat de Cultura, Jordi Martí.

L'última exposició de Curra Martín es va poder veure fa uns mesos a la mateixa Associació Taller 131, uns retrats englobats sota el títol La mirada (de)vuelta. Els escenaris naturals que apareixen en algunes d'aquestes pintures recorden els paisatges que va exposar fa tres anys a la Casa Piera, fruit d'una recerca constant que va passar fa uns deu anys per una abstracció en els quals Martín va abocar les seves emocions. "Un traç abstracte que s'allibera i desapareix visualment fent palpable la lleugeresa del moviment d'aquella figuració que sí que va existir però que es va deixar portar", va descriure l'escriptora i periodista Carla Fajardo, filla de Martín.

stats