Art i guerra

Olot, espai segur de creació per a cinc artistes ucraïneses

La residència Faberllull olotina acull dones provinents d’Ucraïna perquè puguin desenvolupar la seva obra en pau

2 min
Kateryna Krokha , una de les artistes ucraïneses de la residència a Olot

OlotDurant una setmana, del 13 al 21 de setembre, la residència artística Faberllull d'Olot es converteix en un refugi a recer de la guerra, lluny de les bombes i l'estrès, per a cinc creadores ucraïneses que no poden dedicar-se a l'art en calma al seu país. Són les videoartistes i escriptores Katerina Krokha i Hanna Trofimova; la compositora Evgènia Martxuk; la científica i ceramista Halina Istomina, i la dissenyadora de moda i il·lustradora Inna Sych. Totes fugen —algunes amb fills i la família— de la guerra a Ucraïna.

A la residència de la capital garrotxina han trobat el clima de calma, comprensió i acompanyament necessari per treballar els seus projectes. La majoria no es coneixien abans de conviure aquesta setmana i aquí han teixit complicitats i han trobat molts punts en comú. Totes prenen la guerra que han viscut de primera mà com a eix temàtic de les seves obres i entenen l'art com un procés de teràpia personal per superar el trauma i denunciar la situació del seu país al món. Des de l'esclat de la guerra, moltes dones ucraïneses s'han apuntat a la residència d'aquest centre de l'Institut Ramon Llull i ara, per primera vegada, coincideixen cinc dones de la mateixa nacionalitat durant una setmana.

Comprendre les emocions de la guerra

"Visc a Kíiv i allà no em sento tranquil·la, sinó amb angoixa pels constants atacs de drons i el perill de les bombes. Per això busco projectes a l'estranger per poder marxar i crear en un ambient de seguretat", explica Hanna Trofimova. "Fins fa dos anys pensava que viuria en un món en pau, que les guerres eren cosa del passat, i ara a Ucraïna ja no tenim aquest futur assegurat". Per a Trofimova, el paper de l'art en el context d'un conflicte bèl·lic és fonamental: "Les notícies expliquen els moviments militars i els fets de la guerra, però a través de l'art podem intentar comprendre les emocions de les persones que viuen aquests esdeveniments de prop", defensa la videocreadora. La proposta artística que treballarà a Olot va en aquesta línia: es titula Entuminent i explora en primera persona com els sentiments es bloquegen com a mecanisme de protecció per poder sobreviure als fets traumàtics d'una guerra. "Vius en un estat depressiu i deixes de sentir tant els sentiments negatius com els positius", conclou.

La vídeoartista Hanna Trofimova, a Olot

La guerra, "un somni surrealista"

Kateryna Krokha, que també crea a través de les imatges i els textos, va néixer prop de Donetsk, una de les zones més perilloses, a tocar de la frontera russa, i ara s'ha traslladat a viure a una regió menys amenaçada del país. Enmig de l'atac rus, ha filmat a primera línia les destrosses de l'exèrcit invasor, com la voladura de la presa i la central hidroelèctrica de Kakhovka el 6 de juny, que va causar riuades molt virulentes i va afectar greument la població civil. A Olot intentarà editar tot aquest material audiovisual per muntar un curtmetratge documental. "Vaig ser allà, tinc les imatges gravades a la ment de l'aigua destrossant pobles i emportant-se persones i animals, però, per a mi, encara és com un somni surrealista fruit de la meva imaginació, com si no hagués passat de veritat", comenta.

stats