Patrimoni

Del Romànic a Francesc Català-Roca: un any excepcional de compres per a la Col·lecció Nacional

La Generalitat ha fet una inversió de 5.112.586 euros i ha rebut 151 donacions

2 min
'Timpà de la Sagrada Família' del mestre Gilabert de Tolosa

BarcelonaL'escultor conegut com el mestre Gilabert de Tolosa és un punt de referència en l'escultura romànica catalana. Aquest divendres la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha presentat una de les seves obres més destacades, el Timpà de la Sagrada Família, com una de les adquisicions que va fer el seu departament al llarg de l'any passat. El preu del timpà, que es troba en molt bon estat de conservació, és de 27.507 euros, i es podrà veure al Museu d'Art de Girona. El 2023 va ser un any excepcional, ja que la Generalitat va fer per a la Col·lecció Nacional algunes compres "de país", com afirma Garriga. Algunes d'aquestes adquisicions són el fons del fotògraf Francesc Català-Roca i el valuós Calaix de sastre del baró de Maldà. "Català-Roca és el millor fotògraf de Catalunya i Espanya del segle XX, i no el podíem deixar escapar", subratlla la consellera.

En total, la Generalitat va fer 506 adquisicions, amb una inversió de 5.112.586 euros, en els camps de l'art contemporani, la fotografia, el còmic i la il·lustració i els béns culturals mobles. També va rebre 151 donacions. Entre altres noms destacats hi ha la pintora Olga Sacharoff, de qui el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) rebrà Dona amb gàbia; el pioner de l'art cinètic i òptic Jordi Pericot; el cineasta Albert Serra, de qui ha comprat dues còpies de la pel·lícula de més de 100 hores Els tres porquets; els reporters Pilar Aymerich i Samuel Aranda, i la dibuixant i il·lustradora Isabel Bas. “Com a Govern hem apostat com mai pels fons patrimonials que tenim el deure d’assegurar, preservar i difondre entre tota la ciutadania”, explica Garriga. Així, posa en relleu la línia d'adquisicions d'art de postguerra i de les segones avantguardes que potencien des de fa uns anys, i que l'any passat es va concretar en obres com Paisatge cremant, de Norman Narotzky i el Tríptic camperol de Josep Guinovart. Pel que fa a peces amb un valor sobretot històric, la Generalitat va comprar un conjunt de joies i objectes personals de Francesca Bonnemaison.

"En el cas de Catalunya la compra està molt professionalitzada, no és arbitrària ni frívola", ha dit el director del MNAC, Pepe Serra, durant la presentació. "Hi ha un esforç per ser flexibles, juntament amb unes comissions i plans molt vius que permeten un treball directe amb tota mena de professionals", ha subratllat. La línia d'adquisicions té puntals com l'equilibri territorial dels museus on es dipositen les obres adquirides i la mirada de gènere. Així, entre les adquisicions d'art contemporani n'hi ha de nombroses artistes dels anys 60 fins als 80, com Regina Giménez, Mireia Sallarès, Laia Estruch, Lola Lasurt i Mariona Moncunill. I també la fotògrafa i activista trans Mar C. Llop (1967-2022), que va documentar la seva transició amb la sèrie Construccions identitàries.

stats