Art

El Louvre es planteja canviar de sala 'La Gioconda'

Cada dia, unes 20.000 persones veuen el quadre de Leonardo de Vinci

1 min
Una imatge de la 'Gioconda' al Louvre

BarcelonaL'any passat, pel Museu del Louvre de París hi van passar gairebé nou milions de visitants. Entre un 75 i un 80% d'ells tenien com a prioritat visitar La Gioconda, quadre pintat per Leonardo da Vinci a principis del segle XVI i que és, des de fa dècades, un dels plats forts del museu.

Actualment, l'enigmàtica Gioconda -que persegueix el visitant amb la seva mirada curiosa i sorneguera- es troba a la part central de la Sala dels Estats, la més gran del Louvre, al davant del quadre Les noces de Canà, de Veronese. Dia rere dia, al davant del quadre de Leonardo s'hi fa una llarga cua perquè els turistes puguin veure-la i fotografiar-s'hi. En només una jornada la veuen una mitjana de 20.000 persones.

"La Gioconda és una icona. Cal reflexionar profundament sobre les condicions de com està exposada", ha afirmat aquest cap de setmana Laurence des Cars, directora de la institució. "És frustrant que les condicions de la visita d'aquestes i altres obres facin que el Louvre no pugui satisfer la seva missió, que és transmetre i explicar la història de l'art a través de milers de quadres i escultures", ha afegit. Aquests són els motius que han fet que des del Louvre i el Ministeri de Cultura francès es plantegin què fer amb el quadre de Leonardo. D'entre totes les opcions plantejades destaca la possibilitat de canviar La Gioconda de sala. "Si fos només cosa meva, ho faria demà mateix: aquest quadre mereix una altra ubicació", ha afirmat la directora.

stats