Art
Cultura 04/11/2021

L'artista cubana Tania Bruguera guanya el Premi Velázquez 2021

La creadora és coneguda per les seves 'performances' sobre el poder i el control, que sovint l'han fet enfrontar-se a la policia

ARA
2 min
Tania Bruguera fotografiada el 5 d'octubre durant l'Oslo Freedom Forum de Miami

BarcelonaL'artista cubana Tania Bruguera has sigut guardonada aquest dijous amb el Premi Velázquez de les Arts Plàstiques 2021, que entrega el ministeri de Cultura i està dotat amb 100.000 euros. El jurat ha valorat "l'activisme performatiu rigorós i especialment atent a les dinàmiques contextuals sociopolítiques" de l'artista. L'obra de Bruguera se centra en el camp de la performance i gira al voltant de temes com el poder i el control. L'artista és una ferma defensora de la intervenció de l'art en la societat i del seu poder transformador.

La seva defensa de la llibertat d'expressió a través de les seves performances i protestes l'ha portat, en diverses ocasions, a enfrontaments directes amb el poder establert, assenyala el ministeri. El 2015 va ser detinguda arran d'una performance que consistia en una tribuna oberta instal·lada a la plaça de la Revolució de l'Havana perquè la ciutadania expressés com volia que fos el futur polític de Cuba. El govern cubà li va retenir el passaport durant sis mesos. Bruguera ja va presentar a la Biennal de l'Havana del 2009 una acció artística que va ser centre de controvèrsia i que consistia que qualsevol pogués dir el que volgués durant un minut.

Nascuda a L'Havana el 1968, Bruguera es va formar a la capital cubana i a l'Institut d'Art de Chicago. Al llarg de la seva carrera ha participat en esdeveniments artístics internacionals com la Documenta Kassel i les biennals de Venècia, São Paulo, Xangai i l'Havana, entre altres. La creadora ha desenvolupat la seva activitat en museus, galeries i centres d'art com la Tate Modern de Londres, el Santa Monica Museum of Art, el Boijmans Van Beuningen Museum d'Holanda, el Centro de Arte Contemporáneo Wifredo Lam de l'Havana i el New Museum de Nova York. Al llarg de la seva trajectòria ha sigut reconeguda amb premis internacionals com la Beca Guggenheim dels Estats Units, el Premi Príncep Claus d'Holanda i el Meadows Prize, entre d'altres.

stats