Art
Cultura 10/02/2022

La revolució d'Elvira Dyangani Ose al Macba: del Raval als indígenes mexicans

Hi haurà exposicions de Carrie Mae Weems i María Teresa Hincapié i les mostres de la col·lecció seran temàtiques

2 min
'Vitrina, 1989/2020 (fragment). Performance de llarga durada al local comercial de l’edifici a l’Avenida Jiménez amb Carrera 4.º, Bogotá', de María Teresa Hincapié

BarcelonaElvira Dyangani Ose va assumir la direcció del Macba a finals de setembre i amb la programació d’enguany heretada del seu predecessor, Ferran Barenblit. Tot i això, ja ha començat a deixar-hi el seu segell en la mesura del possible, com la presentació de la col·lecció permanent, que serà temàtica en lloc de cronològica, per reivindicar artistes i treballs als quals “la història de l’art no ha atès”, com diu la mateixa directora. Una altra de les novetats de la col·lecció és que tindrà un comitè assessor renovat que tindrà cinc membres i serà “ambaixador del museu al món”. També començarà una nova etapa el Programa d'Estudis Independents (PEI) després de la dimissió dels anteriors responsables, i ara el dirigiran la mateixa Dyangani Ose, l’artista Kader Attia (conegut a Catalunya per ser un dels guanyadors del Premi Joan Miró) i el filòsof i escriptor Max Jorge Hinderer. I tot apunta que també es reforçarà la relació entre el museu i el Raval, ja que una de les prioritats de Dyangani Ose és escoltar els veïns i atendre les seves necessitats.

Quant a la programació, el Macba se sumarà amb una instal·lació a la Capella a l’exposició de l’artista afroamericana Carrie Mae Weems al KBr i la Fundació Foto Colectania, de la qual és comissària la mateixa Dyangani Ose, i es podrà veure la primera mostra de la performer colombiana María Teresa Hincapié (1954-2008), una figura clau dels anys 80 i 90 coneguda per dotar les accions quotidianes d’un caràcter simbòlic (del 20 d'octubre al 26 de febrer del 2023). També a la tardor arribarà al museu un projecte indigenista de Mariana Botey i El Espectro Rojo sobre el poble mixe mexicà per analitzar críticament els discursos historiogràfics i els de l’art actual. La resta de les exposicions eren les que Barenblit va presentar al final del seu mandat de l’artista tèxtil Teresa Lanceta (del 8 d’abril a l’11 de setembre) i la cineasta brasilera Cinthia Marcelle (del 15 de juliol de 2022 al 8 de gener del 2023).

Pel que fa al pressupost d’enguany, és d’11 milions d’euros, 600.000 dels quals són per a exposicions, tot i que Dyangani Ose vol augmentar la partida fins als 900.000; 300.000 per als programes públics i 200.000 per a la comunicació. L’obertura de l’ampliació està prevista per a la tardor del 2024, coincidint amb el 29è aniversari del museu.

stats