art
Cultura 06/02/2012

Artur Mas: "Tàpies ha estat l'artista més radicalment català en el seu pensament"

El president de la Generalitat ha destacat que l'artista va combinar una projecció universal amb l'estima de les arrels catalanes. Mas i el conseller Mascarell van visitar el pintor a casa seva fa pocs mesos

Ara
2 min
Artur Mas ha participat en el Consell Nacional de CDC, a l'Hotel Campus de la UAB / ACN

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha dedicat unes paraules aquest vespre a la mort d'Antoni Tàpies, de qui ha dit que va ser "una persona d'altíssima qualitat, sempre a l'avantguarda, un gran pioner i creador però alhora un gran català de socarrel". Mas ha destacat la "doble faceta" de l'artista, que "va combinar l'estima de les arrels catalanes i l'art d'avantguarda".

Mas ha explicat que va visitar Tàpies a casa seva el passat 28 d'abril amb el conseller de Cultura, Ferran Mascarell. "És un dels grans records que tinc, ens va acollir molt bé i tenia una gran lucidesa", recordava des de l'Artèria Paral·lel, on era al vespre per assistir a l'entrega dels premis Gaudí.

El president també ha expressat el seu condol en un comunicat, en què afirma que el pintor "ha estat l'artista més radicalment català en el seu pensament, la seva expressió i els seus referents, i alhora el més universal pel seu llenguatge i la seva projecció internacional".

"El de Tàpies és un llenguatge còsmic, que s'inspira en la tradició d'Orient i en la d'Occident, de la mateixa manera beu del beat Ramon Llull que del pensament dels surrealistes i els filòsofs orientals", apunta Mas, que també fa èmfasi en "el seu compromís de país, que va expressar públicament en els moments difícils de la dictadura franquista, participant en actes públics d'oposició democràtica i a favor de la nostra llengua i cultura".

"Tàpies va oferir al seu art per als cartells en favor de les reivindicacions culturals, lingüístiques i socials, i el seu estil ha quedat associat per sempre a una forma especialment genuïna d'expressar la catalanitat", afirma, i afegeix el reconeixement als panells de l'obra 'Les Quatre Cròniques' que decoren la sala de Govern del Palau de la Generalitat.

stats