Patrimoni

L'Auditori restaura la llanterna de Rafael Moneo i les pintures de Pablo Palazuelo

Se substituiran els vidres per uns de menys fràgils i es reproduiran els murals

2 min
Un operari dins lanterna de L'Auditori durant la restauració de l'obra

BarcelonaLa llanterna de L'Auditori és "el nucli vertebrador" de l'edifici de Rafael Moneo i calia restaurar-la perquè s'havien trencat des del 1999 36 de les 1064 peces de vidre que la formen. Les peces afectades, un 3,38% del total, s'havien trencat per les característiques pròpies del material, un vidre trempat que és més resistent que el tradicional però que, al mateix temps, pot ser problemàtic perquè conté molècules de sulfat de níquel i pot fer que es trenquin. Això és molt perillós a L'Auditori, perquè la llanterna és en un espai públic i els trossos de vidre podrien caure sobre la gent. Per evitar-ho, feia anys que la tenien embolicada amb una xarxa.

Les obres van començar l'1 de febrer i està previst que s'acabin a finals de juliol, amb la possibilitat d'acabar-ne algun detall a l'agost si és necessari i començar la nova temporada al setembre amb la llanterna renovada. "Com que és un espai emblemàtic d'accés a L'Auditori, representava un problema", diu l'arquitecte de l'obra, Antoni Alonso, de l'estudi Lagula Arquitectes, que ha treballat amb l'estudi de Rafael Moneo per trobar-hi la millor solució: un vidre termoendurit. Així, si es trenca, els fragments queden enganxats en una làmina de plàstic que el protegeix.

La llanterna de L'Auditori crea un espai públic al cor de l'edifici
La llanterna de L'Auditori amb les pintures de Pablo Palazuelo

La restauració consisteix en la substitució dels vidres per uns altres d'homologats pel codi tècnic de l'edificació, i també es reproduiran les pintures de Pablo Palazuelo que hi ha en alguns vidres. Amb la col·laboració de l'àrea de patrimoni de l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Pablo Palazuelo es va fer un aixecament topogràfic de les pintures i una anàlisi dels pigments, perquè la reproducció sigui com més fidel a l'original millor, també pel que fa a la manera com es va pintar. "La llanterna és excepcional perquè és una peça arquitectònica i al mateix temps una obra d'art", diu Alonso.

Aprofitant la restauració es faran tasques de neteja i conservació de l'estructura metàl·lica que sosté els vidres, i s'actualitzarà el sistema d'il·luminació amb uns leds més eficients. "L'estructura té 23 anys i ha aguantat molt bé. Fa molts anys que és al costat d'obres importants com les de la plaça de les Glòries, i està en molt bon estat", conclou Alonso. El pressupost és d'1.123.000 euros, provinents d'una subvenció del departament de Cultura de la Generalitat i una aportació de l’Ajuntament de Barcelona dins el Pla d’Inversions Municipal.

stats