CLÀSSICA
Cultura 07/12/2013

La banda de l'entusiasme

Salvador Brotons consolida la fidelitat de més de mil abonats a la temporada de la Banda Municipal de Barcelona

Xavier Cervantes
3 min

BarcelonaEls números avalen la feina de Salvador Brotons (Barcelona, 1959) al capdavant de la Banda Municipal de Barcelona. També la impulsen. Ha convençut el 100% dels abonats per renovar la confiança en una banda que aquesta temporada té programats més concerts a la sala gran de L'Auditori que a la petita. "Hem sabut crear entuasiasme", diu Brotons, director titular de la formació des del 2008. "Tenim una agrupació molt ferma, hem treballat amb molt rigor i meticulositat, i hem ofert un producte d'un impacte molt directe", afegeix.

Brotons reconeix que en la bona resposta del públic també "hi ajuda que les entrades no són gaire cares", amb preus que van dels 9 als 14 euros; i amb un abonament complet per als catorze concerts de la temporada que costa 161 euros, 98 en la tarifa reduïda. Encara hi ha un altre element que podria explicar la consolidació de la banda: la història d'una formació creada el 1886. "Tenim una tradició de bandes molt forta i, per tant, un públic que sempre hi ha confiat. De tota manera, hi va haver una època en què la banda va estar una mica oblidada i tocava en espais que no eren gaire bons per fer concerts", recorda Brotons, que valora positivament que tant l'Ajuntament de Barcelona com la Generalitat decidissin "apostar per la banda en comptes d'enfonsar-la".

El conformisme no forma part de l'ideari de Brotons. L'aval aritmètic el pren com a incentiu per interpretar peces de compositors contemporanis. És un repte que assumeix amb entusiasme. "Molta de la música original per a banda és d'autors contemporanis, però el públic hi confia perquè sap que la música que oferim tindrà un impacte", diu. Això explica que programi peces com Polifemo y Galatea , d'Andrés Valero-Castells, que el 15 de desembre dirigirà un concert amb obres originals per a orquestra de vents.

"M'agrada triar directors convidats que tinguin prestigi artístic perquè això anirà bé per a la banda -explica Brotons-. Per exemple, aquesta temporada he convidat el director coreà Young-min Park perquè també ens interessen altres visions de la música per a banda".

Canviar la tipologia dels concerts

Ja sigui amb repertori popular, amb descobertes o amb reivindicacions patrimonials, la clau de tot plegat, segons Brotons, és "trencar la barrera dissociativa entre auditori i escenari". El director barceloní, que passa gairebé mig any treballant arreu del món, fa anys que defensa la necessitat de canviar la tipologia dels concerts, "una manifestació artística que continua sent bàsicament igual que la del segle XIX", quan la butaca d'un teatre era més confortable que les cadires que molta gent podia tenir a casa. El propòsit és que el públic surti del concert "entusiasmat", que trobi que "ha estat vibrant i contrastat", que "s'aixequi de la cadira per aplaudir amb entusiasme". I aconseguir que sigui el mateix públic el que escampi la sensació que val la pena anar a un concert. Aquest és el gran repte de la banda i, de fet, de qualsevol artista que vulgui comunicar el que fa.

Tanmateix, Brotons no viu en una bombolla d'entusiasme. La realitat socioeconòmica és demolidora i no sempre és fàcil retenir els músics davant ofertes d'altres països. "Aquí no hi ha futur per a la música. Tinc una filla que estudia violí, i el primer que li dic és que faci altres coses o que marxi als Estats Units, perquè aquí no ho té negre, sinó negríssim", diu. El present a casa nostra és especialment paradoxal, perquè hi ha més i millors músics que mai, però menys oportunitats de feina. "Quan tenia 18 anys, vaig competir amb cinc persones per a la plaça de flautista a l'orquestra del Liceu. Ara per a la mateixa plaça se n'hi presentarien 200. És una bestialitat", diu.

'Catalunya 1714'

La cloenda de la temporada de la Banda Municipal, l'11 de maig, servirà per estrenar Catalunya 1714 , una obra de Brotons inspirada per la manifestació de la Diada del 2012. "Vaig veure que el poble estava encès, i com que jo estava encès de feia temps, em van venir ganes de fer una composició d'aquesta mena per a gran orquestra", diu Brotons.

stats