MEMÒRIA HISTÒRICA
Cultura 18/11/2015

Barcelona se suma a la querella contra els bombardejos feixistes

Sílvia Marimon
2 min
Vista aèria de Barcelona durant els bombardejos feixistes del 18 de març del 1938.

BarcelonaDel 16 al 19 de març del 1938 els avions Savoia-81 italians van bombardejar sense descans Barcelona. Mussolini volia castigar la capital catalana i va donar ordres directes perquè no deixessin de caure bombes durant 40 hores. Va ser el més mortal dels bombardejos que hi va haver durant la Guerra Civil a la capital catalana. Ahir el consistori barceloní va anunciar que se suma a la querella que el gener del 2013 l’Associació Altra Italia, juntament amb dues víctimes de les bombes, Anna Raya i Alfons Cánovas, va interposar als jutjats de Barcelona amb l’objectiu de procurar un grau de reparació moral i material a les víctimes de les bombes feixistes. El Col·legi d’Advocats de Barcelona també se sumarà a la querella.

“A les víctimes dels bombardejos les va matar la dictadura de Benito Mussolini en connivència amb la dictadura franquista, però l’actual règim és el que els ha fet impunes”, va assegurar el tinent de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència, l’advocat Jaume Asens. Altra Italia considera que les tropes militars italianes van ser decisives per al triomf del cop d’estat militar de Franco i que es va tractar d’una intervenció il·legal perquè no hi havia cap declaració de guerra entre els dos estats.

El consistori també va anunciar que donarà suport a la querella argentina contra els crims del franquisme per presumptes delictes de genocidi. Ho farà facilitant que les víctimes o els testimonis dels crims franquistes aportin informació a les oficines d’atenció ciutadana i adherint-se al procediment que instrueix, amb més de 350 querellants, la jutge argentina María Servini. Asens va lamentar que des d’Espanya s’hagin pogut investigar crims comesos en altres països, com l’Argentina o Xile, però que, en canvi, no s’hagin pogut investigar els crims franquistes.

stats