Cultura 16/02/2021

Barcelona vol saldar el seu deute amb Dalí i li busca un carrer

L'Ajuntament es compromet a trobar un espai significatiu per a l'artista empordanès

2 min
Salvador Dalí

BarcelonaMadrid té una plaça dedicada a Salvador Dalí però l'artista no té ni un petit passatge amb el seu nom a la ciutat de Barcelona. És una polèmica que fa anys que s'arrossega i que ara l'Ajuntament de Barcelona s'ha compromès a entomar de nou. La comissió de drets socials ha aprovat aquest dimarts per unanimitat una proposició de Cs per instar la Ponència de Nomenclàtor a buscar un carrer, plaça o avinguda per dedicar a l'artista. El criteri per posar el nom d'algú a un espai de la ciutat és que hagin passat cinc anys des de la data de la seva mort, i tot i que en el cas de Dalí ja se'n compten 32, fins ara cap proposta no s'ha arribat a materialitzar.

La Ponència de Nomenclàtor, de fet, ja va decidir el 2003 buscar un espai per a l'artista empordanès i llavors, després de mantenir converses amb la Fundació Gala- Salvador Dalí, es va decidir que un lloc idoni seria la plaça de davant de la futura estació de la Sagrera, que no es preveia que trigaria tants anys a posar-se en marxa. Avui, en el debat en comissió, l'ara regidor de JxCat i antic regidor de Cultura del PSC a l'Ajuntament Ferran Mascarell ha recordat que aquella no va ser una decisió senzilla perquè la Fundació no volia que s'escollís qualsevol carrer per portar el nom de Dalí.

Es buscava, ha dit, un espai que fos "significatiu". I es va escollir l'estació de la Sagrera. Per què? Perquè era un emplaçament cridat a ser important a Barcelona i per l'interès de Dalí en la temàtica ferroviària: va proclamar l'estació de Perpinyà com a "centre del món". S'establia, d'aquesta manera, un "joc de miralls" entre les estacions de la Sagrera i Perpinyà, segons ha detallat Mascarell, que ha apuntat que el procés es va arribar a culminar i ha votat a favor de la proposta de reimpulsar-lo.

El regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, ha recollit el guant de la proposició i ha assegurat que el govern municipal la traslladarà a la Ponència de Nomenclàtor. El procés torna ara al punt d'inici.

Preguntada per la qüestió, la directora dels Museus Dalí, Montse Aguer, celebra que per fi s'hagi pres la decisió i es reconegui "la relació de Dalí amb Barcelona" i, també, que tots els grups polítics hi hagin votat a favor. "És un tema que hem parlat moltes vegades i el curiós és que tothom deia que sí però no s'acabava de materialitzar", apunta, i confia que ara s'obri un diàleg amb l'Ajuntament per concretar possibles ubicacions. El lloc triat, remarca, haurà de ser significatiu.

stats