Biblioteques

La Biblioteca García Márquez de Barcelona, escollida la millor del món

Ha estat guardonada per la Federació Internacional d'Associacions i Institucions Bibliotecàries

5 min
La Biblioteca García Márquez, premi Ciutat de Barcelona d’arquitectura.

BarcelonaLa Biblioteca Gabriel García Márquez, inaugurada el maig del 2022, és la flamant guanyadora del Premi Internacional a Millor Biblioteca Pública del 2023 que atorga la Federació Internacional d'Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA) a biblioteques noves. Les altres candidates eren la Janez Vajkard Valvasor Krškov (Eslovènia), ubicada en un antic monestir caputxí; la City of Parramatta (Austràlia), i la Shangai Library East (Xina), un colós de 115.000 metres quadrats. "La Biblioteca Gabriel García Márquez és molt diferent de l'australiana o la xinesa, que són quatre i cinc vegades més grans. Crec que un dels aspectes que el jurat ha valorat més és com està articulada i la vinculació amb l'entorn. Més enllà de tota la tecnologia i dels espais, el més important és com dona sentit a la cultura, l'educació i el servei", resumeix el gerent del Consorci de Biblioteques de Barcelona, Ferran Burguillos, des de Rotterdam (Països Baixos), on ha anat a recollir el premi juntament amb la directora de la biblioteca premiada, Neus Castellano. La notícia ràpidament ha corregut per la biblioteca, on aquesta tarda de dilluns es bevia cava i alguns encuriosits es barrejaven amb els usuaris habituals.

Vídeo Biblioteca Gabriel García Márquez

Un dels aspectes que més ha valorat el jurat de la IFLA és precisament la interacció amb l'entorn i la cultura local. La biblioteca es troba al districte de Sant Martí de Barcelona, amb una població de 240.000 habitants. És un veïnat de tradició obrera i de gran vitalitat. De fet, part de la memòria veïnal s'ha integrat a la biblioteca. Es tracta de l'arxiu del Centre d'Estudis Sant Martí Provençal, que es dedica a recollir i a difondre la memòria del barri dels últims 50 anys. Una de les altres peculiaritats que ha valorat el jurat és que és l'única biblioteca de Barcelona amb un estudi de ràdio, que depèn de Biblioteques i de la Xarxa de Ràdios Comunitàries i que fa sobretot podcasts. És Ràdio Maconda que, des que va començar a funcionar, fa sis mesos, ha enregistrat una quarantena de programes.

Un dels espais de la biblioteca.

La qualitat arquitectònica és un dels altres punts que ha valorat la IFLA. L'edifici va rebre el premi Ciutat de Barcelona d'arquitectura 2022 i és obra dels arquitectes Elena Orte i Guillermo Sevillano (SUMA Arquitectura). La flexibilitat també s'ha valorat: totes les activitats i programes es van intercalant en funció del grau de privacitat. "Aquesta flexibilitat, el fet que es pugui fer qualsevol mena d'activitat, responent a tota mena de necessitats, amb espais molt més recollits i d'altres on poder-se reunir, ha estat força valorat", diu Burguillos.

La sostenibilitat també ha agradat al jurat: està construïda amb una estructura de fusta que prové de boscos sostenibles. A més, la biblioteca incorpora altres estratègies sostenibles que han permès obtenir la certificació Gold LEED. Un dels altres punts a favor de la candidatura de la biblioteca barcelonina són els projectes i programes de suport a l'aprenentatge per a totes les edats, i el fet que funciona com a espai intergeneracional i intercultural. "S'ha valorat molt l'impacte que té la biblioteca al territori i tota l'activitat cultural que genera", afirma Burguillos, que destaca que és la primera vegada que una biblioteca del sud d'Europa guanya aquest guardó.

Un nou model de biblioteca

Amb aquest guardó, Burguillos espera que el Consorci de Biblioteques de Barcelona pugui reforçar els recursos per mantenir la qualitat del seu servei: "Ens ha de permetre innovar. La Biblioteca Gabriel García Márquez, de fet, és un model del nou servei de biblioteques, que és completament obert, en essència és un servei cultural, però s'obre a altres activitats socials i educatives". El nou model també es va introduint a les biblioteques que ja funcionen des de fa anys, com la Biblioteca de Nou Barris, que a finals de setembre obrirà un nou espai infantil, o serà visible a la nova biblioteca de Sarrià que s'inaugurarà el 2024.

"La Biblioteca Gabriel García Márquez en aquests moments exemplifica el millor de les biblioteques de Barcelona, i aquest reconeixement és una mostra d’acceptació i admiració sobre el model bibliotecari a la ciutat, desenvolupat per l’Ajuntament i la Diputació", assegura Xavier Marcé, comissionat de Cultura i Indústries Creatives de l'Ajuntament de Barcelona. L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha felicitat a través de les xarxes tant l'equip de biblioteques com els seus usuaris:

Aquestes són les anteriors guanyadores del Premi Internacional a Millor Biblioteca Pública

2022

Missoula Public Library (Estats Units)

2021

Deichman Bjørvika (Noruega)

2019

Oodi Helsinki Central Library (Finlàndia)

2018

KopGroep Bibliotheken (School 7) (Països Baixos)

2016

Dokk1 (Dinamarca)

2015

Kista Public Library (Suècia)

2014

Craigieburn Library (Austràlia)

L'opinió dels usuaris

La notícia del premi s'ha estès ràpidament per la Biblioteca Gabriel García Márquez i pel barri de Sant Martí de Provençals. Alguns confessaven que havien anat a l'equipament perquè n'havien llegit notícies als mitjans i a les xarxes. Aquestes són algunes de les opinions que hem recollit:

Marisa Saguar

És una veïna del barri de Navas i casa seva és a quinze minuts a peu de la biblioteca. Confessa que aquest dilluns és la primera vegada que visita la Biblioteca Gabriel García Márquez: "A partir d'avui hi vindré, és una biblioteca que convida a quedar-t'hi, m'agrada molt el disseny. El meu net de deu anys llegeix molt. Segur que el portaré aquí".

Sergio Mateos

"M'agraden els còmics i aquí hi ha molt bon catàleg de còmics. Jo només soc a Barcelona aquest mes i hi he vingut bastant; hi vinc a treballar. M'agrada l'ambient que hi ha, s'hi pot treballar molt bé. És molt tranquil·la, molt maca i completa".

Ricardo Varela

És de la Patagònia, viu en un veler i està fent la volta al món. Ha parat a Barcelona i ha decidit anar a la biblioteca: "Hem arribat a Barcelona i el primer que hem fet ha estat anar a la biblioteca, perquè els meus fills volien anar-hi. La biblioteca és impressionant, però suposo que el premi no és només per la infraestructura, sinó per l'organització i les activitats. M'ha cridat molt l'atenció l'arquitectura".

Alejandro Gutiérrez

És jubilat i havia estat professor de literatura en un institut: "Podries viure quaranta vides i no t'acabaries tots els llibres que hi ha aquí. N'hi ha moltíssims i estan molt ben ordenats. És una biblioteca molt lluminosa, a mi m'agrada molt llegir novel·les".

Sara Carmona

Aquest dilluns a fet la primera visita a la biblioteca premiada: "El que més m'agrada és que sembla acollidora, agradable, és un bon lloc per venir a llegir, però m'està costant trobar lloc per seure, està tot ple".

Vanessa

Hi porta habitualment les dues filles: "Hi porto les nenes a passar la tarda perquè agafin hàbit de llegir, m'agrada perquè té un ambient tranquil, i ens queda a prop de casa".

Marta

És una veïna de Blanes i la d'avui dilluns també era la seva primera visita: "És la primera vegada que vinc. Soc colombiana i m'agrada Gabriel García Márquez, escriptor del meu país. Com que aquesta biblioteca és un homenatge a ell, em feia il·lusió conèixer-la. M'ha semblat interessant, molt còmoda, hi he vingut per curiositat, però segur que hi tornaré més vegades".

Júlia

És una estudiant de farmàcia: "Vinc aquí a estudiar perquè és tranquil·la. També quan necessito buscar llibres, m'agrada molt venir-hi".

stats