EQUIPAMENTS
Cultura 01/07/2013

Una biblioteca única al cementiri de Montjuïc

És el fons funerari més important d'Espanya i el segon d'Europa amb 3.600 llibres

Sílvia Marimon
2 min

BarcelonaNo és gaire habitual trobar una biblioteca enmig d'un cementiri. Tampoc que al costat dels llibres hi hagi carrosses funeràries. Ni que a les parets hi pengin imatges del Petó de la Mort, esquelets i màscares mortuòries. Ni que la col·lecció de llibres que hi ha a les lleixes siguin fruit de la constància d'un sol home al llarg de 30 anys. Aquest singular equipament, acabat d'inaugurar al cementiri de Montjuïc, és la biblioteca pública funerària de Cementiris de Barcelona.

Manel Hernández, que ara té 86 anys, és l'arqueòleg que fa 30 anys que adquireix llibres per a aquesta peculiar biblioteca especialitzada en un tema força tabú: la mort. Hernández ha treballat tota la vida als cementiris de Barcelona. Primer va ser fuster i es dedicava a construir taüts. Quan ja havia fet els 50 anys, l'empresa li va finançar els estudis d'arqueologia i va treballar en diferents jaciments d'Egipte. Any rere any també ha participat en les excavacions d'Empúries. Alguns dels llibres que hi ha a la biblioteca, dedicats als rituals funeraris egipcis, són seus. "Quan vaig començar només hi havia mitja dotzena de llibres. Cementiris de Barcelona em va cedir un espai i vaig començar a adquirir llibres", explica. Ara la biblioteca té 3.600 exemplars i és la més gran d'Espanya i la segona més gran d'Europa. Hi ha obres editades en català, castellà, gallec, anglès, francès, alemany, italià, portuguès i àrab.

Fins fa poc més d'un mes aquest espai només tenia 25 metres quadrats i era a les oficines de Sancho de Ávila. Era poc visible i poca gent hi accedia. Amb al trasllat al cementiri de Montjuïc ha guanyat metres quadrats, ara en té més de 80, i popularitat. Està oberta de dimecres a diumenge i és de lliure accés.

Hernández va adquirir molts dels llibres a la llibreria Mizar de Barcelona. A la biblioteca es poden trobar els rituals funeraris de nombroses civilitzacions, des de la Prehistòria fins a l'època actual. Destaca, però, sobretot la col·lecció dedicada a l'egiptologia. Un dels tresors que guarda aquest peculiar espai de Montjuïc són els tres volums de The temple of King sethos I At Abydos. Publicada el 1933, aquesta enciclopèdia tracta d'Egipte i dels rituals funeraris i el descobriment de tombes.

"Hi ha molts llibres que tracten del ritual de la mort, alguns adreçats als infants, molts d'altres d'il·lustracions o de fotografies de cementiris d'arreu del món", destaca l'historiador Adrià Hernández, nét de Manel i l'actual responsable de la biblioteca. A l'Adrià, com al seu avi, li fascinen els rituals funeraris: "És una part molt important de la nostra cultura. A través dels rituals funeraris pots veure com vivia la gent i com vivien la mort, l'evolució de les classes socials i les seves problemàtiques o com han canviat les ciutats", conclou.

stats