Patrimoni
Cultura 11/03/2021

El mosaic perdut de Calígula que servia de taula de te 20 segles després

Torna al seu origen, a tocar del llac Nemi italià, un mosaic del segle I que decorava un vaixell de l'emperador

3 min
El mosaic del vaixell de Calígula recuperat per a un museu italià

Als anys seixanta, Itàlia perdia un dels mosaics que decoraven els grans vaixells de l'emperador Calígula al llac sagrat de Nemi, a prop de Roma. La peça va ser trobada dècades després a Nova York: la feien servir com a taula de te. Per fi Itàlia l'ha recuperat gràcies a una sèrie de casualitats i aquest dijous s'ha presentat al Museo delle Navi di Nemi, el museu que és a tocar del llac Nemi (24 km al sud de Roma), on l'emperador Calígula va fer construir dos luxosos vaixells al segle I. El retorn d'aquesta peça a Itàlia posa fi a tota una odissea que va començar fa 60 anys.

Un palau flotant que fa aigües

El mosaic perdut de Calígula data del segle I dC. L'emperador va néixer l'any 12 i va ser assassinat el 41 per la seva guàrdia pretoriana a la muntanya Palatino, després de menys de quatre anys al poder que van quedar per a la història. La peça formava part de la decoració dels dos grans vaixells que va fer construir al llac de Nemi, un cràter volcànic pròxim a Roma i que en l'època de l'Imperi albergava un santuari de la deessa Diana, segons va explicar en la presentació Massimo Osanna, director general de museus a Itàlia. Les naus, que eren autèntics "palaus flotants", van ser el símbol definitiu del polèmic tercer emperador de Roma, del fill del mític Germànic Cèsar, i demostren "la grandesa de l'enginyeria naval romana", segons l'expert. No obstant això, els vaixells van acabar enfonsant-se a l'estany i van haver de passar vint segles, fins a la dècada del 1930, perquè fossin recuperats del fangar.

Un detall del mosaic de Calígula recuperat

Una antiquària amb ull

Exposats llavors en un museu, van sucumbir a les flames de la Segona Guerra Mundial. Entre les restes que es van salvar hi havia aquest mosaic de tessel·les verdes, blanques i vermelles, molt ben conservat, i al qual se li va acabar perdent la pista. Apareix anys després a Nova York. L'antiquària Helen Fioratti, nonagenària d'orígens italians, mirava un llibre escrit per l'arquitecte romà Dario Del Bufalo del 2013 quan va reconèixer un objecte molt familiar. El preciós mosaic que ella feia servir com a taula per prendre el te s'assemblava molt a la resta arqueològica que apareixia en aquella pàgina, explica De Bufalo. Fioratti havia comprat la peça a la dècada dels seixanta a la noble família Orsini, llavors propietària de la zona de l'estany de Nemi. Va aconseguir emportar-se-la a Nova York amagada a la maleta d'un amic diplomàtic. El mosaic es va convertir en un bé tan preuat per a la parella que Fioratti va rebutjar el milió de dòlars que el museu Metropolitan de Nova York li va oferir als anys vuitanta.

El 2013, quan Del Bufalo i Fioratti van comprovar que era l'original, perquè té dues lleugeres marques en dos cercles de pòrfir, Itàlia va resoldre el misteri del "mosaic perdut de Calígula" i recuperava una peça d'un valor incalculable del seu propi patrimoni històric. "És fonamental que els objectes tornin al seu context", assegura Osanna, que va ser director del jaciment de Pompeia. Amb la seva inauguració aquest dijous, i després d'haver estat exposat prèviament a la residència presidencial italiana, el Palau del Quirinal, el mosaic es pot visitar per primera vegada en un museu, amb les pertinents mesures contra el coronavirus. Un "final feliç" per a Del Bufalo, artífex involuntari d'aquesta troballa.

stats