Patrimoni
Cultura 05/04/2022

La campana Mònica de la Seu Vella de Lleida marxa a Àustria per ser restaurada

Fa 18 anys hi van detectar una esquerda que en podria alterar el so

2 min
La campana Mònica de la Seu Vella de Lleida durant el trasllat

BarcelonaLa campana Mònica de la Seu Vella de Lleida tornarà a sonar com nova: aquesta setmana l'han enviat a un taller austríac per ser restaurada, vuit anys després que la despengessin perquè no se n'agreugés el deteriorament i divuit anys després de detectar-hi una esquerda d'uns 15 centímetres de llargada que parteix de la vora i puja obliquament i que podria distorsionar el so original de la campana.

Ni a Catalunya ni a la resta de l'Estat es fan restauracions com aquesta, i ara el departament de Cultura ha localitzat un taller a Innsbruck (Àustria) especialista en restauracions de soldadures de campanes amb aquestes característiques. Com expliquen des de Cultura, la tècnica que fan servir aquestes intervencions és la de "soldadura amb bufador de gas". Segons els experts, aquesta tècnica dona prou garanties per començar la restauració, amb la qual la campana recuperarà la sonoritat perduda si es recupera també el sistema de toc tradicional, mitjançant martell exterior per gravetat.

La campana Mònica de la Seu Vella de Lleida camí d'Àustria.
La campana Mònica a la Seu Vella de Lleida.

Una campana icònica

La campana Mònica és una de les més destacades de Catalunya per la riquesa decorativa, i quan torni a la Seu Vella la instal·laran en un lloc més elevat que l'anterior perquè el seu so arribi arreu de la ciutat. "Es penjarà d’un nou suport a la finestra, encaixat en les ròtules laterals", diu el comunicat del departament de Cultura. També instal·laran una estructura lleugera per poder contemplar les decoracions, les imatges i els textos que té.

Com expliquen des de Cultura, la Mònica és una campana de sol greu i es va fer l’any 1486 per tocar els quarts com a complement a la Silvestra, del 1418. Fa 90 cm de diàmetre, 70 d'alt i pesa 450 quilos. La Mònica sempre ha estat tocada amb martell i mai ha tingut batall. Al seu exterior té l’orla habitual de gust gòtic que voreja el perímetre de la boca. En el primer terç hi ha dues figures representades, la d’un gos i la d'un conill que sembla que s’estiguin empaitant. A la part superior té una inscripció de doble línia en lletra gòtica que diu: “Crist rei va venir en pau. Déu es feu home, lliurement i amb intenció pietosa, en honor de Déu i per l’alliberament de la Terra. / Aquesta campana fou feta pel mestre Nicolau Barrot el 20 de maig del Senyor del 1486”. Sota aquestes paraules es pot veure diversa iconografia religiosa, i a l’interior presenta un perfil ondulat.

stats