Cultura 18/05/2019

Canes es postra als peus de Pedro Almodóvar

Els periodistes reben el cineasta i el seu equip amb una ovació, després dels 10 minuts d’aplaudiments amb què es va celebrar la projecció de gala de divendres

Xavi Serra
2 min
Pedro Almodóvar a la gala de 'Dolor y gloria' al festival de Canes, amb Leonardo Sbaraglia, Asier Etxeandía, Penélope Cruz i Antonio Banderas

Enviat especial del festival de CanesHi havia una certa inquietud entre la premsa abans de la 'première' de 'Dolor y gloria' a Canes. La crítica espanyola, que ja havia vist el film, feia mesos que reclamava la primera Palma d’Or per a Almodóvar. ¿Però aquest entusiasme es traslladaria a la crítica internacional? Aquest dissabte s'ha resolt la incògnita amb l’ovació amb què els periodistes han rebut el director i la seva 'troupe' al arribar a la seva roda de premsa, un eco dels 10 minuts d’aplaudiments amb què es va celebrar la projecció de gala de divendres i que va provocar les llàgrimes d’emoció d’Almodóvar i Antonio Banderas.

Les valoracions dels crítics tampoc deixen espai al dubte. 'Dolor y gloria' és, de llarg, la pel·lícula més ben valorada dels dos rànquings de referència del festival: a la revista 'Screen International' té una puntuació mitjana de 3,4 sobre 4, la més alta amb sis dècimes de diferència, i al rànquing de 'Le Film Français' també arrasa amb 11 dels 15 crítics atorgant-li la màxima puntuació, un rècord històric que només va superar en el seu dia 'La vida d’Adèle'. Encara falten pel·lícules importants, com les de Marco Bellocchio, els Dardenne, Kechiche i, sobretot, Tarantino, però la sensació és que molts crítics ja han vist la fumata blanca.

La felicitat de Banderas

A Canes, Almodóvar s’ha fet un tip de repetir que no està obsessionat amb la Palma d’Or. Banderas, el gran favorit al premi al millor actor, també va deixar clar que no li importen els premis. “El rodatge de 'Dolor y gloria' són els mesos més feliços de la meva vida com a actor, i això no m’ho treu ningú”, va dir emocionat. El director va confessar que la seva única por és no tornar a sentir passió per explicar històries. De moment, però, treballa en dos projectes: un llargmetratge i una sèrie a partir del llibre de contes d’una autora. Amb Netflix, potser?

stats