Patrimoni
Cultura 13/05/2021

La Casa Batlló del segle XXI és un parc temàtic d'alta tecnologia

L'edifici de Gaudí es reinventa amb noves sales immersives i intervencions arquitectòniques

3 min
La nova sala immersiva Gaudí Cube de la Casa Batlló

BarcelonaDes que la família Bernat va restaurar la Casa Batlló i la va obrir al públic el 2004, l'emblemàtic edifici de Gaudí no havia viscut una transformació tan significativa com la que s'inaugura d'aquest divendres: dues sales immersives, importants intervencions arquitectòniques, pantalles intel·ligents, mappings d'interior i un nou concepte integral de visita marquen un punt d'inflexió en la forma de plantejar la relació entre l'edifici i els seus visitants. I també amb els no visitants: ara tothom podrà passejar pel hall sense haver de comprar entrada. De retruc, això permetrà l'accés a la nova botiga de l'edifici, amb un disseny inspirat en l'atelier de Gaudí. Com diu Gary Gautier, director general de Casa Batlló i impulsor del projecte, “no s'ha deixat res a l'atzar”.

'Mapping' a l'interior de la Casa Batlló.

Les xifres ajuden a entendre la dimensió dels canvis. Les accions arquitectòniques i de restauració que incorporen 2.000 metres quadrats als espais visitables han costat 15 milions d'euros; les intervencions tecnològiques i les obres artístiques, 15 milions més. El preu de l'entrada passa a costar 35 euros, amb una promoció inicial de 2x1 per a residents a Espanya. “No hem rebut ajuts públics, tota la inversió està finançada amb els diners de les visites”, diu Gautier, que ha estat vuit anys recorrent el món per conèixer les millors experiències augmentades i ha treballat amb un equip multidisciplinari. Assegura que no es tractava de donar a conèixer més l'edifici, sinó de “millorar el producte”. Per això calia “evitar que els nens deambulin avorrits, emocionar el que mai s'immuta i crear records inesborrables”.

La nova sala immersiva Gaudí Dôme de la Casa Batlló.

Realitat virtual sense ulleres

El nou projecte integra en la visita a un edifici patrimonial l'experiència d'un parc temàtic d'alta tecnologia. En aquest sentit, destaquen les dues sales immersives: Gaudí Dôme recrea l'atmosfera, els sons i fins i tot les olors de la joventut d'Antoni Gaudí per “entrar en la ment del geni i recrear les experiències que el van forjar quan era un adolescent, des de l'olor dels boscos tarragonins i la mar als oficis de forja del pare”; Gaudí Cube, l'altra sala, és, segons Gautier, “la instal·lació audiovisual més avantguardista del món” i “la primera experiència de realitat virtual sense ulleres”, un espai amb les parets, el sostre i el terra coberts de pantalles led que mostren una cascada d'imatges sorgides de la biblioteca digital sobre Gaudí de la Casa Batlló, “la més gran del món”. És el plat fort de la visita, el que molts nens voldran repetir una vegada i una altra.

Vista de la nova escala de la Casa Batlló, dissenyada per l'arquitecte japonès Kengo Kuma.

Pel que fa a les actuacions arquitectòniques, l'estrella és la nova escala creada per l'arquitecte japonès Kengo Kuma (responsable del nou Estadi Olímpic de Tòquio), sobretot per la il·luminació que ha dissenyat l'italià Mario Nanni, que fluctua en funció de l'altura. L'escala és l'eix d'un recorregut esquitxat d'instal·lacions efímeres i intervencions més modestes a totes les plantes que recreen la quotidianitat de fa un segle de la família Batlló. Els responsables ho anuncien com una “experiència 10D” perquè “inclou les 10 dimensions que afecten els cinc sentits”. Per cobrir l'expedient gustatiu, abans d'entrar al Gaudi Dôme ofereixen al visitant “una flor elèctrica” per “intensificar l'experiència”: es tracta d'una Acmella oleracea, planta amb propietats analgèsiques que adorm lleugerament la punta de la llengua. “No ens podem permetre ser avorrits”, afirma Gautier.

Personal neurodivers

La renovació de la Casa Batlló també afecta un dels seus fronts més polèmics, el del personal. A l'octubre, un conflicte entre els treballadors i l'empresa gestora va culminar en actes vandàlics sobre la façana, uns fets d'autoria no aclarida que van precipitar el tancament de les portes de l'edifici. Quan reobrin aquest divendres, el personal que atendrà el públic estarà format només per persones amb discapacitat neuronal. “És un projecte d'inclusió laboral que hem fet amb una empresa que treballa amb persones neurodiverses amb diagnòstic de dispràxia, autisme o Asperger i que normalment tenen moltes dificultats en l'accés al mercat laboral”, explica Gautier.

stats